Neizvjesnost raste
1

Zatvorena birališta u Turskoj, rezultati izbora u večernjim satima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tačno u 17 sati po lokalnom vremenu (u 16 sati po srednjoevropskom) zatvorena su biračka mjesta širom Turske na prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se u ranim večernjim satima, a prema pisanju Reutersa izlaznih anketa neće biti.

Na današnjim izborima pravo glasa je imalo blizu 56 miliona građana u Turskoj i blizu tri miliona Turaka u inostranstvu. Oni su danas birali novog predsjednika te novi sastav turskog parlamenta.

Prijevremene izbore sazvao je aktuelni lider Recep Tayyip Erdogan nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem je odlučeno da Turska pređe na predsjednički politički sistem.

Favorit za predsjednika je Erdogan, ali brojni analitičari i mediji spekulisu da je on izgubio povjerenje građana u posljednja dva mjeseca što bi moglo odvesti izbore u drugi krug. Pored njega kandidati su i Dogu Perincek, Meral Aksener, Muharrem Ince, Selahattin Demirtas i Temel Karamollaoglu.

U skladu sa promjenama Zakona, turski Parlament će umjesto 550 poslanika sada brojati 600 poslanika, a predsjednik i parlament se biraju za period idućih pet godina. Za pobjedu budući predsjednik mora premašiti prag od 50 posto glasova.

Ukoliko niko od kandidata za predsjednika ne pređe 50 posto ići će se u drugi krug izbora koji je zakazan za 8. juli, a u koji bi išla dva kandidata sa najvišim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga.