Teroristički napad
59

Kombijem uletio među pješake na glavnom šetalištu u Barceloni, 13 mrtvih

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najmanje 13 osoba je smrtno stradalo, dok ih je 100 povrijeđeno danas popodne kada je u centru Barcelone vozač kombija uletio među pješake. Španski mediji javljaju da su dvije osobe uhapšene, a policija je slučaj nazvala terorističkim napadom.

00:34 - Forenzičari pregledaju kombi korišten u napadu, a policijski kordoni su uklonjeni.

23:14 - Ministarstvo vanjskih poslova BiH do sada nema saznanja o stradalim državljanima BiH, a očekuju se zvanične informacije institucija Španije.

23:09 - Napad u Barceloni povezan je sa eksplozijom koja se u srijedu navečer desila u Alcanaru, gdje je poginula jedna osoba, saopćila je policija.

22:34 - U Kataloniji je proglašena trodnevna žalost, a prije početka utakmica španske fudbalske La Lige bit će održana minuta šutnje za stradale.

22:23 - Osumnjičeni Driss Oukabir (28) predao se policiji u Ripollu u Gironi nakon što je vidio svoju fotografiju u medijima. Kazao je kako su mu dokumenti, koje je policija pronašla u kombiju, ukradeni, a za krađu je optužio svog mlađeg brata. Oba unajmljena kombija bila su na njegovo ime. Policija utvrđuje tačnost ovih informacija.

21:52 - Islamska država (IDIL) preuzela je odgovornost za napad u Barceloni, objavili su putem svoje propagandne agencije Amaq.

21:36 - Jedan muškarac je ubijen u okršaju s policijom, a dvojica su uhapšena u predgrađu Barcelone i tretiraju ih kao teroriste. Španija je na četvrtom od pet nivoa uzbune.

21:00 - Policija evakuiše sve koji su bili zatvoreni u prodavnicama i restoranima kad je napad počeo.

Foto: AFP
Foto: AFP

20:55 - Napad su osudili brojni državnici svijeta, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, britansku premijerku Theresu May i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

20:45 - Policija je objavila fotografiju osumnjičenog za napad i potvrdila 13 smrtnih slučajeva. Prema policijskim izvorima, napadači su unajmili dva bijela kombija, od kojih je jedan poslužio za napad, a drugi za bijeg.

19:40 - Ulice u centru Barcelone su skoro u potpunosti prazne. Još uvijek nisu poznate informacije o napadaču niti motivima, a španski mediji javljaju da je vozilo kojim je napad izvršen u Barceloni unajmio muškarac pod imenom Driss Oukabir.

19:29 - Španski mediji javljaju da se broj poginulih popeo na 13, a da su 32 osobe povrijeđene, od kojih 10 teško. Policija je zasad potvrdila jedan smrtni slučaj.

19:20 - Televizijski snimci prikazuju da je kombi marke Fiat pokosio pješake krećući se "cik-cak" u dužini od 500 metara.

18:37 - Katalonska policija je objavila da se najvjerovatnije radi o terorističkom napadu, a El Pais javlja da tragaju za muškarcem visokom 170 cm, koji na sebi ima bijelo-plavu majicu na pruge.

18:00 - Svjedoci kažu da je bijeli kombi uletio među pješake, a prema nekim svjedočenjima dvojica naoružanih muškaraca potom su ušla u obližnji restoran. Povrijeđenima su u pomoć priskočili svjedoci i policija.

17:50 - Spasilačke službe poručuju svima da se drže podalje od Placa Catalunyje.

17:45 - Na glavnom šetalištu i popularnom turističkom odredištu, ulici La Rambla ljudi su snimljeni kako vrište i bježe u panici. Metro je zatvoren, a policijska istraga je u toku. U videoprilogu javne televizije RTVE prikazane su tri osobe kako leže na ulici.

Las Ramblas je centralni bulevar koji se proteže u dužini od 1,2 kilometra kroz centar Barcelone, od Trga Katalonije (Placa de Catalunya) do spomenika Christopheru Columbusu na moru. Na ovom prostoru se nalazi veliki broj trgovina, barova i restorana te je veoma popularan među turistima. Zbog velikog broja pješaka koji tuda šetaju Gradsko vijeće Barcelone ograničilo je saobraćaj.