Svijet
0

Umro Ray Robinson, jedan od osnivača Međunarodnog krivičnog suda

FENA
Bivši premijer i predsjednik Trinidada i Tobaga A.N.R. (Ray) Robinson, jedan od osnivača Međunarodnog krivičnog suda (ICC), umro je u srijedu u 87. godini nakon duge bolesti.

Ministar nacionalne sigurnosti Gary Griffith potvrdio je Robinsonovu smrt. Robinson je bio premijer od 1986. do 1991. godine i predsjednik od 1997. do 2003. godine, piše Reuters.

Robinson je međunarodno priznat zbog svog prijedloga na 44. sjednici Ujedinjenih nacija 1989. godine da se osnuje stalni međunarodni sud koji će rješavati slučajeve povezane s međunarodnom trgovinom drogom.

Prijedlog je oživio ranije pozive na osnivanje svjetskog suda koji će se baviti zločinima protiv čovječnosti i pomogao je u inauguraciji ICC-a, kojem je sjedište u Den Haagu u Nizozemskoj 2002. godine.

Tokom premijerskog mandata, Robinsona, članove njegove vlade i parlamentarne zastupnike držala je kao taoce u parlamentu šest dana u julu 1990. godine radikalna muslimanska grupa, Džemat el Musliman, koja je pokušala svrgnuti vladu.

Robinson je primio nekoliko međunarodnih nagrada, među kojima je ugledna nagrada za međunarodno krivično pravo 1977. i nagrada za ljudski razvoj 1983. godine.