Svijet
12

Turska novinarka izgubila starateljstvo nad djecom zbog objavljivanja snimka sa suđenja

Klix.ba
Novinarka Arzu Yildiz
Novinarka Arzu Yildiz
Turska novinarka Arzu Yildiz osuđena je na 20 mjeseci zatvora, a oduzeto joj je i starateljstvo nad djecom zbog objavljivanja snimka sa suđenja tužiocu koji je procesuiran nakon optužbe da je turska vlada učestvovala u krijumčarenju oružja za pobunjenike u Siriji.

"Niko ne može oduzeti moju djecu od mene, pa čak ni sultan, a kamoli sud", izjavila je Yildiz nakon sudske presude u gradu Mersinu.

Kazna za novinarku odnosi se na događaje iz 2014. godine, kada su objavljeni snimci kamiona koji pripadaju turskoj nacionalnoj sigurnosnoj agenciji, a koji su prevozili određenu robu u Siriju. Tada je objavljena informacija da Vlada Turske krijumčari oružje za pobunjenike u Siriji, a Erdogan je kazao da su to bili kamioni koji su prevozili humanitarnu pomoć.

Turski predsjednik je tada optužio tužioca za špijunažu, koji je ubrzo uhapšen i osuđen. Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a novinarka Arzu Yildiz je dobila snimak sa suđenja, te je objavila iskaz tužioca, koji je bio u suprotnosti sa izjavama Vlade. Ubrzo je optužena za kršenje sudske povjerljivosti.

Yildiz je kazala da ona nije bila jedina koja je objavila snimke sa zatvorenog suđenja.

"Nije me briga za presudu, ne bojim se, ja sam samo radila svoj posao", kazala je Yildiz nakon izricanaj presude.

Ipak, poslije je odlučeno da joj djeca neće biti fizički oduzeta, odnosno odvojena od nje, ali u naredne dvije godine Yildiz nema pravo da donosi odluke u njihovo ime u naredne dvije godine.

Njen advokat je kazao kako je to čin osvete predsjednika Erdogana, koji je ranije kazao da će svi platiti visoku cijenu zbog objavljivanja snimaka sa suđenja.