Ne priznaje poraz
24

Trump najavio proteste u Washingtonu na dan potvrđivanja Bidenove pobjede

A. B.
Protesti će nositi slogan "Stop krađi", a Trump je kazao da će biti divlji, Foto: Shutterstock
Protesti će nositi slogan "Stop krađi", a Trump je kazao da će biti divlji, Foto: Shutterstock
Odlazeći američki predsjednik Donald Trump najavio je proteste 6. januara u Washingtonu na dan kada bi Kongres trebao potvrditi pobjedu Joea Bidena.

Trump je, shodno tome, objavio video na Twitteru te time nastojao ohrabriti sve njegove pristalice da prisustvuju najavljenim protestima. Riječ je o protestu onih koji ne odobravaju rezultate izbora i on će biti održan 6. januara prijepodne nedaleko od Bijele kuće.

Tako Trump i dalje nastavlja izgovarati neutemeljene tvrdnje o prevarama birača uprkos odbijanju brojnih žalbi koje je uputio prema sudovima i Ministarstvu pravosuđa.

Zajednička sjednica Kongresa za prebrojavanje glasova i potvrđivanje Bidenove pobjede rutinska je procedura i označava posljednji korak u ovom procesu.

Washington je inače postao poprište nasilnih protesta proteklih nekoliko mjeseci na čijim su se ulicama okupljale Trumpove pristalice u novembru protestujući protiv rezultata izbora. U njima je uhapšeno na desetine ljudi.

Jedan od razloga zbog kojeg je najavljeno okupljanje Trumpovih pristalica probudilo je zebnje zbog poruka koje je odlazeći predsjednik uputio putem Twittera. Pozivajući pristalice na protest pod sloganom "Stop krađi", on je dodao da će demonstracije "biti divlje".

Dalje je nastavio sa objavljivanjem poziva na, kako se izrazio, historijski skup, piše CNBC.