Počela svjedočenja
1

Suđenje El Chapu: Naredio ubistvo čovjeka samo zato što se odbio rukovati s njim

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Joaquin El Chapo Guzman bio je nemilosrdni ubica koji je naredio ubistvo čovjeka samo zato što se odbio rukovati s njim, rekao je u ponedjeljak svjedok tužilaštva na američkom suđenju meksičkom narkobosu.

Jesus Zambada, brat Ismaela El Maya Zambade koji je navodno bio Guzmanov partner u vođenju kartela Sinaloa, iznio je nakon tri dana svjedočenja svoje najdramatičnije svjedočanstvo, opisujući Guzmanovo učešće u nizu ubistava.

Guzman je naredio ubistvo Rodolfa Carrilla, člana kartela Juarez i brata šefa tog kartela, pošto se na rastanku odbio rukovati s Guzmanom, rekao je Zambada, prema čijem je svjedočenju to ubistvo rezultiralo ratom između dva kartela.

Guzmanu je uz najviše mjere sigurnosti, u New Yorku počelo suđenje nakon optužbi da je vodio najveći svjetski narkokartel koji je za 25 godina u SAD prokrijumčario više od 155 tona kokaina.

Izručen je SAD-u u januaru 2017. nakon što je dva puta pobjegao iz zatvora u Meksiku. Američko pravosuđe smatra ga moćnijim narkobosom od Pabla Escobara, Kralja kokaina, koji je bio jedna od najbogatijih osoba na svijetu dok ga policija nije ubila 1993.

Stručnjaci ističu da vlada ima gotovo neoborive dokaze i da će Guzman vjerovatno završiti u najstrožije čuvanom zatvoru u SAD-u do kraja života.