Tvrdi ministar
122

Šri Lanka ima zalihe goriva za samo pet dana

B. R.
Građani Šri Lanke u dugim redovima čekaju na gorivo (Foto: EPA-EFE)
Građani Šri Lanke u dugim redovima čekaju na gorivo (Foto: EPA-EFE)
Ministar energetike Šri Lanke Kanchana Wijesekera je jučer, 16. juna, istakao da ova država ima zalihe goriva dovoljne za samo pet dana. U međuvremenu čeka na odobrenje indijskog kredita od 500 miliona dolara za kupovinu goriva.

Zemlja sa 22 miliona stanovnika pogođena je najtežom ekonomskom krizom u posljednjih 70 godina. Ima rekordno niske devizne rezerve, a sve manje u opticaju su dolari potrebni za plaćanje uvozne robe, među kojima su hrana, lijekovi i gorivo.

Hronična nestašica goriva znatno se pogoršala ove sedmice kada su građani u kilometrima dugim redovima čekali da kupe ovaj energent. Protesti su sporadično izbijali i u kolonama, jer se dugo čekalo da bi se kupilo gorivo.

Prema riječima ministra Wijesekeraa, Šri Lanka nije u mogućnosti da dobavljačima isplati dug od 725 miliona dolara.

"Borimo se da osiguramo gorivo zbog problema s valutom, a vlada radi na upravljanju postojećim zalihama dizela i benzina do 21. juna. Vrlo nam je teško zadovoljiti potražnju, a zalihe bi moglo brzo nestati ako ne smanjimo nepotrebna putovanja i ako ne prestanemo gomilati rezerve", poručio je.

Naglasio je da bi se u sljedeća tri dana trebala desiti jedna isporuka goriva, a u sljedećih osam dana dvije isporuke.

Indija je ključna za finansijski opstanak Šri Lanke. Dala joj je tri milijarde dolara pomoći, a sada čeka da joj odobri kredit od 500 miliona dolara za kupovinu goriva. Wijesekera je naglasio da se pregovara s nekoliko država, među kojima je i Rusija, kako bi osigurala zalihe goriva za nekoliko mjeseci. U pregovorima je i s Međunarodnim monetarnim fondom, prenosi CNN.