Svijet
54

Snimci iz crnih kutija potvrdili: Srušeni brazilski avion je ostao bez goriva

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su preslušani audiozapisi pronađeni u crnim kutijama srušenog brazilskog aviona u kojem je poginulo 76 osoba, utvrđeno je da je avion neposredno prije pada ostao bez goriva, prenosi BBC.

Na audiotrakama se u više navrata može čuti kako pilot od kontrolnog tornja traži dozvolu za slijetanje zbog nedostatka goriva. Neposredno prije kraja audiozapisa, pilot kaže da avion leti na visini od 2.740 metara.

U avionu su se nalazili fudbaleri brazilskog fudbalskog itma Chapecoense i 20 novinara. Snimak, koji je objavilo nekoliko kolumbijskih medija, potvrdio je ranije natpise da je nedostatak goriva doprinio nesreći.

"S obzirom da nije bilo eksplozije, to pojačava teoriju nedostatka goriva“, izjavili su kolumbijski vojni izvori su za AFP.

Istražitelji tek trebaju objaviti detaljne uzroke nesreće i potpunu analizu, a očekuje se da će potrajati mjesecima. Fudbalski tim Chapecoense je letio iz grada Medellina, a trebali su igrati najveći meč u historiji.

Jedan od preživjelih, tehničar Erwin Tumiri je nakon nesreće izjavio kako je pratio sigurnosne upute i da je većina putnika počela vikati i paničiti.

Podsjećamo da su pronađene obje crne kutije, a britanski istražitelji su objavili da će pomoći vlastima Latinske Amerike jer je avion British Aerospace 146 proizveden u Velikoj Britaniji.

Brazil je proglasio tri dana žalosti, dok hiljade ljudi u Chapecoenseu oplakuje stradale u avionskoj nesreći.

Facebook