Udar dronovima
20

Rusi tvrde da su odbili napad na Crnomorsku flotu: Navodno oštećena fregata "Admiral Makarov"

S. M.
Ruska vojska optužila je Ukrajinu za "masovni" napad dronovima na njenu Crnomorsku flotu na Krimu u subotu, tvrdeći da je Velika Britanija pomogla u napadu koji je, kako su saopćili, oštetio jedan brod.

Sevastopolj na Krimu koji je anektirala Moskva, koji je nekoliko puta gađan posljednjih mjeseci, služi kao sjedište ruske flote i logističko čvorište za operacije u Ukrajini, piše The Moscow Times.

Ruska vojska je saopćila da je "uništila" devet vazdužnih dronova i sedam pomorskih, u napadu koji se desio u subotu ujutro.

[TWITTER]1586290930973577216[/TWITTER]

Na društvenim mrežama kruže informacije da je oštećeno nekoliko brodova ruske Crnomorske flote, uključujući fregatu "Admiral Makarov", ali još uvijek nema zvanične potvrde.

Rusija je za napad optužila britanske "specijace", za koje su rekli da su stacionirani u južnom ukrajinskom gradu Očakivu. Navodno su pomogli u pripremi i obuci Ukrajinaca za izvođenje napada. Također, Rusi tvrde da je ista britanska jedinica bila uključena u eksplozije gasovoda Sjeverni tok prošlog mjeseca.

Moskva je saopćila da su brodovi koji su napadnuti na Krimu bili uključeni u dogovor koji je uz posredovanje UN-a omogućio izvoz ukrajinskog žita. Rusija je nedavno kritikovala sporazum, rekavši da je njen vlastiti izvoz žitarica pretrpio štetu zbog zapadnih sankcija.

S druge strane ukrajinske snage tvrde kako sumnjaju da bi neuspjela lansiranja raketa protivvazdušne odbrane od strane ruskog agresora mogla biti razlog za eksplozije u okupiranom gradu Sevastopolju u subotu, prenosi Ukrajinska pravda.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je imenovala Moskva, rekao je da je napad dronom u subotu bio "najmasovniji" koji je poluostrvo vidjelo. Dodao je da civilna infrastruktura nije oštećena te je zamolio stanovnike da ne objavljuju snimke napada na društvenim mrežama.

"Svima bi trebalo biti jasno da su takve informacije prijeko potrebne ukrajinskim nacistima kako bi razumjeli kako se gradi odbrana našeg grada", rekao je.

Gradske vlasti su saopćile da je luka "privremeno" zatvorena za brodove i trajekte i pozvale ljude "da ne paniče".