Uživo
136

Prebrojavanje glasova ulazi u finiš: Erdogan na pragu pobjede

Klix.ba
Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, prema dosad prebrojanim glasovima današnjih predsjedničkih izbora u Turskoj, vodi sa blizu 53 posto glasova.

Do 21:10 sati (po srednjoevropskom vremenu) je prebrojano više od 93 posto od ukupnog broja glasova, a prvi rezultati izbora očekuju se večeras prije ponoći. Ukupno će biti prebrojano 188.080 glasačkih kutija.

Foto: hurriyetdailynews.com
Foto: hurriyetdailynews.com

Erdogan je do sada osvojio blizu 24,5 miliona glasova, a njega prati predsjednički kandidat Muharrem Ince koji je do sada osvojio 30,6 posto, odnosno 14,3 miliona glasova.

Treći na listi je kandidat Selahattin Dermirtas sa 7,9 posto glasova, a potom Meral Aksener sa 7,5 posto glasova te Temel Karamollaoglu 0,9, a najmanje glasova ima kandidat Dogu Perincek, tek 0,2 posto.

Na parlamentarnim izborima prebrojano je 93 posto od ukupnog broja glasova, a Narodna alijansa u kojoj se nalazi i Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) vode sa blizu 54 posto od ukupnog broja glasova. Opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) sa partnerima u koaliciji ima 34 posto glasova.

Foto: hurriyetdailynews.com
Foto: hurriyetdailynews.com

Blizu 56 miliona Turaka u zemlji i tri miliona u inostranstvu imalo je pravo glasa na izborima. U Turskoj je danas otvoreno 180.065 birališta, a prijevremeni izbori zakazani su u aprilu ove godine nakon prošlogodišnjeg referenduma na kojem su građani odlučili da država pređe na predsjednički politički sistem.

Osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.

Podsjećamo, ukoliko Erdogan pobijedi na izborima, imat će mnogo šire ovlasti nego do sada, koje podrazumijevaju i da predsjednik zemlje ujedno bude i premijer. Erdogan bi na ovaj način postao turskim sultanom, pogotovo ukoliko ostvari pobjedu na izborima za 600 parlamentarnih zastupnika. Niko u Turskoj nije imao ovakvu moć još od Mustafe Kemala Ataturka.