Britanka Sally Jones
19

Pankerka koja se pridružila IDIL-u na vrhu Pentagonove liste ljudi za likvidaciju

Klix.ba
Britanka Sally Jones, zloglasna članica IDIL-a, stavljena je na Pentagonovu listu za likvidaciju nakon što je otkriveno da su ona i njen muž, koji je poginuo, odgovorni za planiranje desetina terorističkih napada.

Četrdesetdevetogodišnja majka dvoje djece, nekadašnja pankerka iz Kenta, smatra se visokim prioritetom za likvidaciju. Njen muž Junaid Hussain, koji je bio kompjuterski haker iz Birminghama, ubijen je u napadu dronom koji su Amerikanci u Raqqi izveli 2015. godine.

Među zlodjelima koja je par napravio je otmica američkog vojnika i njegovo obezglavljivanje pred kamerama. Planirali su obučiti i tinejdžere da izvedu napade u noćnim klubovima i na koncertima.

"Znam šta radim. Raj ima cijenu i nadam se da će ovo biti cijena za raj", napisala je najtraženija pripadnica IDIL-a 2013. godine kada se priključila IDIL-u. Vjeruje se da je vrbovala desetine žena za IDIL prije nego su joj profili na društvenim mrežama ukinuti. Govori se i to da svog 11-godišnjeg sina Joja koristi kao ljudski štit.

Nakon smrti njenog supruga IDIL joj isplaćuje mjesečnu platu od 615 eura, plus bonus od 240 eura svakih nekoliko mjeseci jer je udovica mučenika. Prema riječima jednog od pripadnika ove terorističke grupe, Jones se još nije preudala jer je starija, a IDIL-ovci vole mlade žene.

IDIL je odgovoran za 2.841 smrtni slučaj, a svi su se dogodili kao posljedica terorističkih napada u ovoj godini.