Protjerali ih Rusi
31

OSCE napušta misiju u Donbasu i povlači se iz Ukrajine

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Specijalna posmatračka misija OSCE-a koja je pratila situaciju u svim ukrajinskim regionima od marta 2014. godine, napušta teritoriju Donbasa i povlači se iz Ukrajine nakon što je odluku o tome donijelo Stalno vijeće krajem prošlog mjeseca.

Ruska novinska agencija TASS navodi kako su "u skladu sa odlukom šefova Donjecke i Luganske Narodne Republike, aktivnosti Spcijalne posmatračke misije OSCE-a zabranjene od 30. aprila i svi zaposleni u misiji moraju napustiti republike".

Specijalna posmatračka misija OSCE-a koja je pratila situaciju u svim ukrajinskim regionima od marta 2014. godine napušta teritoriju Donbasa.

Ključni zadaci Misije bili su "posmatranje i izvještavanje na nepristrasan i objektivan način o situaciji u Ukrajini i omogućavanje dijaloga između svih strana u krizi", navode u svojim dokumentima.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odalo je priznanje posvećenosti osoblja Misije u zoni sukoba u Donbasu kada je ocjenjivalo osmogodišnji period njenog rada u Ukrajini i konstatovalo važne praktične rezultate, uključujući podršku sigurnosti tokom popravki kritične regionalne infrastrukture.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova ranije je upozorila kako Misija nije objektivna i da njenim članovima fali profesionalizma, kao i da su pristrasni u korist Kijeva.

Prije nekoliko dana, predsjedavajući OSCE-a, poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau i generalna sekretarka te međunarodne organizacije najavili su kako je potrebno brzo zatvaranje ureda Misije u Ukrajini slijedeći odluke Stalnog vijeća OSCE-a od 31. marta ove godine.

"Ovo nije laka odluka. Istražili smo sve mogućnosti kroz politički dijalog sa državama članicama kako bismo obnovili mandat Specijalne posmatračke misije ali Ruska Federacija nam nije ostavila drugog izbora osim da zatvorimo urede", rekao je Rau.
Facebook