Izlazne ankete
30

Vladimir Putin ubjedljivo vodi na izborima za predsjednika Rusije

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Prema rezultatima izlaznih anketa objavljenih nakon zatvaranja birališta u Rusiji, Vladimir Putin će osvojiti i četvrti predsjednički mandat.

Na birališta je izašlo oko 110 miliona glasača, a Russia Today piše da je Putin na predsjedničkim izborima koji su održani danas slavio ubjedljivu pobjedu. Do sada je prebrojano oko 31 posto glasova, uglavnom iz istočnih krajeva zemlje, a za Putina je glasalo 73 posto ljudi.

Putin ima sedam protukandidata, a slijedi ga kandidat Komunističke partije Pavel Grudinin koji je do sada osvojio 15 posto glasova.

Veteran Vladimir Zhirinovsky je na trećem mjestu, a ostalih pet kandidata ostvarili su manje od dva posto glasova. Na trećem mjestu je nacionalist Vladimir Zhirinovsky, političar koji se takmičio još 1991. godine na izborima protiv Borisa Jeljcina. On je dobio nešto manje od sedam posto.

Nevladina organizacija Golos koja je specijalizirana za nadzor izbora, na svojoj je web stranici napisala da je do 17,45 sati po GMT-u zabilježeno 2.629 neregularnosti, od višestrukog glasanja do onemogućavanja rada promatračima, javila je agencija AFP.

Izborno povjerenstvo priznalo je da je bilo neregularnosti, ali nikako u toj mjeri te je naglasilo da one ne utječu na legitimitet ukupnih rezultata.

Ukoliko pobjedi na ovim izborima, Putinu će to biti četvrti mandat.

Odziv birača je do 19 sati po moskovskom vremenu iznosio 59,5 posto.