Svijet
107

Ne želi učestvovati u okupaciji: Izraelka podigla prašinu nakon odbijanja da služi vojsku

Klix.ba
Devetnaestogodišnjakinja koja je prije mjesec dana odbila da služi izraelsku vojsku (IDF) će nakon 20 dana pritvora konačno biti puštena, što je izazvalo žustru debatu u Izraelu.

Dok jedni Tair Kaminer slave kao hrabru osobu, drugi je proglašavaju izdajicom. Ona će nakon izlaska iz pritvora ponovo dobiti poziv za priključenje vojsci, a ako i ovoga puta odbije ponovo joj slijedi isti scenarij.

"Mislim da je glupo to što vojska tjera ljude da služe. Ona ima savjest i protivi se okupaciji, želi da služi društvu na drugačiji način, a oni je zbog toga strpaju u pritvor. To je nečuveno", rekao je Kaminerin otac za televiziju RT.

Izraelka je provela godinu dana baveći se volontiranjem u humanitarne svrhe, pružajući pomoć djeci koja su pretrpjela strašnu sudbinu tokom rata u Gazi. To iskustvo ju je natjeralo da se usprotivi pozivu u vojsku.

"Djeca sa kojom sam radila odrasla su okružena ratom. Teška iskustva koja ih prate tjeraju ih na mržnju, a to mogu razumjeti. Vlasti nas uvjeravaju da vojska nema veze sa politikom, ali služenje u vojsci je politička odluka. Vojni zatvor me plaši manje od društva koje izgubi svoju savjest. Shvatila sam da u tome ne želim učestvovati, ne želim sijati strah i biti dio okupacije", rekla je Kaminer.

U septembru 2014. godine 43 izraelska vojnika odbila su naređenja nadređenog koja su uključivala aktivnosti u Pojasu Gaze. Benjamin Netanyahu je tada rekao kako se takvo ponašanje mora kazniti i osuditi.