Uzrok piromani
0

Najmanje 36 osoba poginulo u požarima u Španiji i Portugalu, među njima beba

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Jednomjesečna beba jedna je od najmanje 36 žrtava požara koji divljaju Portugalom i Španijom. Vatrogasci se bore s najmanje stotinu požara.

Jednomjesečna beba se vodila kao nestala nakon što je požar zahvatio regiju blizu Tabue koja je udaljena 200 kilometara sjeverno od glavnog grada Portugala Lisabona. Tijela njenih roditelja pronađena su u blizini.

Uragan Ophelia dodatno raspiruje požare jer donosi jake vjetrove preko Atlantskog okeana. Lisabon je proglasio vanredno stanje, a više od 5.300 vatrogasaca se bori s vatrenom stihijom.

Najmanje 16 osoba je zadobilo opekotine visokog stepena u Portugalu, a još sedam osoba se vodi kao nestalo. Lokalno stanovništvo pomaže vatrogascima koristeći kanistere, kante i crijeva za vodu.

U sjeveroistočnoj španskoj regiji Galicia evakuirano je hiljade ljudi. Požari se približavaju najvećem gradu ove regije Vigu, zbog čega su vlasti zatvorile škole, puteve i fabrike, a ljudi se premještaju u sportske centre i hotele. Službenici kažu da je uzrok požara ljudski faktor, odnosno piroman koji je zapalio 105 požara.

Blizu 90 posto šume u toj regiji je izgorjelo. Vatrogasci se nadaju da će im pomoći hladnije vrijeme koje je najavljeno tokom narednih dana.

U požaru koji je u Portugalu izbio u junu ove godine stradale su 64 osobe.