Letovi za SAD i VB
0

Muškarac koji je u avion pokušao unijeti eksploziv u iPadu je razlog za zabranu unošenja laptopa

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Jedan od razloga zbog kojih je nedavno zabranjeno unošenje elektroničkih uređaja u putničke kabine tokom letova iz određenih zemalja je pokušaj jednog od putnika da sakrije eksploziv u lažni iPad.

Guardianov izvor iz snaga sigurnosti tvrdi da je više razloga zbog kojih je prošle sedmice uvedena zabrana unošenja laptopa u avione u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

Ipak, ključni razlog za to je pokušaj ekstremiste da unese eksploziv sakriven u lažni iPad. Prema izvještajima, eksplozija u dijelu namijenjenom za putnike uzrokovala bi mnogo više štete od eksplozije u teretnom dijelu aviona.

CNN je prošle sedmice objavio da je zabrana potaknuta otkrićem da Al Kaida i druge terorističke organizacije rade na sakrivanju eksploziva u baterije elektronskih uređaja.

Zabrana se odnosi na aerodrome iz osam zemalja, Jordana, Egipta, Saudijske Arabije, Kuvajta, Turske, Maroka, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a koji putuju na aerodrome u Sjedinjenim Američkim Državama.

Skoro identična zabrana odnosi se i na letove iz Egipta, Jordana, Libanona, Saudijske Arabije, Tunisa i Turske za Veliku Britaniju.