Histerija koronavirusa
236

Ljudi u Velikoj Britaniji napadaju telekom inžinjere misleći da postavljaju 5G mrežu

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što su se teorije o povezanosti 5G mreže sa izbijanjem pandemije proširile svijetom, a poznati te tvrdnje učinili popularnijim, oni koji rade na uspostavljanju širokopojasne mreže svakodnevno se suočavaju sa napadima.

"Doslovno sam samo obavljao svoj posao osiguravajući da usluga radi i vodeći računa da sve bude kako treba, a onda se desio incident", rekao je Michael Demetroudi.

On je mrežni inženjer za firmu Openreach koja upravlja Internet i mobilnom mrežom u Velikoj Britaniji. Dok je radio na jednoj od kutija pored puta prišla su mu dva muškarca, jedan je tražio cigaretu, a drugi je ubrzo postao agresivan, piše Independent.

Muškarac mu se unio u lice i vikao na njega govoreći da svaki put kada neki inženjer dođe do te kutije, nešto u njegovom stanu koji se nalazi u blizini nestane, nakon ćega je pokazao da je zapravo ipak ljut zbog uvođenja 5G mreže.

To je bio treći put u sedam dana da se Demetroudi suočio sa ljudima zbog teorije zavjere o 5G mreži. Jedna žena je pljunula na ulicu pored njega psujući mu da širi 5G mrežu, a neugodna situacija desila mu se i u prodavnici. U firmi u kojoj radi zabilježili su 85 incidenata na telekom inžinjere. Od početka krize koronavirusa njima je više puta prećeno, zlostavljani su, zastrašivani i uznemiravani.

Demetroudi je čak pokušao da umiri napadača jednom prilikom kazavši mu da nema nikakve veze sa 5G mrežom, no čovjeka to nije interesovalo, a postajao je i sve agresivniji. Zbog bliskog kontakta sa tim čovjem koji mu je pljuvao u lice, Demetroudi je ostao bez posla, primoram ostati u kućnoj izolaciji dvije sedmice. Povrh svega, član obitelji sa kojim živi je dijabetičar i spada u rizičnu kategoriju kada je u pitanju oboljevanje od koronavirusa.

Stubovi sa odašiljačima za mobilnu telefonsku mrežu su širom zemlje također pogođeni napadima i paljenju jer zavjerenici tvrde da su elektromagnetski valovi na neki način inducirali pandemiju.

Uprkos tome što su naučnici i vlade širom svijeta potvrdili da teorija nije tačna, brojne poznat eličnosti još uvijek popularizuju u javnosti ovakvu ideju.

Drugom telekom inžinjeru uznemireni čovjek je kazao da treba osjećati krivicu za smrti uzrokovane koronavirusom zbog toga što "ubija ljude" 5G mrežom, nakon čega su se napadaču pridružili i ostali koji su bili prisutni.

Brojni telekom inžinjeri označemo su kao ubice, drugi su pak optuženi za kršenje socijalne distance, a treće su čak gašali ciglama. Srećom, napadi su popustili.

Facebook