Podržava stroge mjere
406

Medicinar Haris Kadić iz Lombardije za Klix: Virus je jako agresivan, bolnice izgledaju kao tokom rata u BiH

Dž. Lutvić
Haris Kadić (Foto: Privatni arhiv)
Haris Kadić (Foto: Privatni arhiv)
Među medicinskim radnicima koji liječe zaražene koronavirusom u Italiji i bore se da zaustave širenje zaraze je i Haris Kadić iz naše zemlje koji radi u srcu Lombardije, italijanske regije koja je najteže pogođena virusom. On nam govori kako vjeruje da je pred italijanskim zdravstvenim radnicima još desetak teških dana te bi nakon toga broj oboljelih trebao početi opadati.

Kadić s porodicom od 2001. godine živi u italijanskoj Bresci, gradu između Verone i Milana koji je blokiran od pojave prvih slučajeva koronavirusa.

"Ne smijemo prelaziti iz jednog grada u drugi. Oni koji pak moraju napustiti grad iz neke nužde, mogu popuniti jedan papir i predati ga policiji koja utvrđuje može li neko napustiti grad ili ne. Niko se ne buni zbog ovakve situacije jer je ovo jedini način da se izborimo sa virusom, odnosno zaustavimo njegovo širenje. Vjerujem da će sve mjere zabrane potrajati još narednih 15 dana", govori nam Kadić.

U bolnici u kojoj Kadić radi također su smješteni zaraženi, a u okolini Brescie do sada je potvrđeno 300 zaraženih koronavirusom.

"Javljaju nam se i sa simptomima i bez simptoma. Neki pacijenti dva, tri dana ništa ne osjećaju, drugima se u jednom danu jave simptomi, a neki i do sedam dana ništa ne osjećaju, zavisno od inkubacije. Ni ljekari ovdje nisu sigurni koliko traje inkubacija. Kažu da je od 14 do 21 dan, ali ni to nije sigurno", dodaje Kadić.

Italijanske vlasti uvele su brojne preventivne mjere, od zabrane javnih okupljanja do zabrane putovanja, ali Kadić kaže da građani mogu obavljati svakodnevne aktivnost bez velikih smetnji.

"Zatvoreni su barovi i kafići, ali prodavnice su pune. Možemo izlaziti, hodati, plaćati račune, samo je važno da se držimo osnovnih mjera i držimo distancu. Ako čekamo u redu u pošti, udaljimo se jedni od drugih. Ne rukujemo se, ne grlimo se i ne ljubimo. Na poslu smo najzaštićeniji i zaista se ne plašim da bismo se mogli zaraziti. Ukoliko se svi budu pridržavali ovih preporuka, epidemija će krenuti nizbrdo. Sigurno još nismo došli do vrhunca. Kroz naredna tri, četiri dana sigurno će biti još gora situacija, ali bi se kroz desetak dana prirodnim tokom trebao početi smanjivati broj zaraženih, ako se budemo pridržavali svih mjera", ističe Kadić.

Iako se ne plaši da bi mogao biti zaražen, italijansko-bosanski ljekar naglašava koliko je koronavirus zaista strašan i agresivan.

"Virus je najgori kod starijih ljudi, posebno onih koji imaju srčane i bubrežne probleme. Kada dođe do pluća, onda nastaje haos. Kroz 24 do 48 sati on tako agresivno napada pluća i zatvara sve bronhije, što dovodi do smrti. Strašno je agresivan virus, a pri tome nema nikakve specifične terapije. Antibiotikom se ne može postići ništa. Skidamo temperaturu i rješavamo ono što možemo", kaže Kadić.

Dok svjetskim medijima kruže informacije da se Italija suočava s nedostatkom bolničkih kreveta, Kadić kaže da je veći problem nedostatak aparata za disanje koji su prijeko potrebni zaraženima. Potpuno je vanredna situacija u bolnicama, dodaje on.

"Ništa nije normalno, sve operacione sale su zatvorene, samo se urgentne stvari rade. Radio sam u bolnici tokom rata u Bosni i otprilike sve tako izgleda. Međutim, zaista su nam potrebne sve stroge mjere ako želimo istrajati u borbi protiv virusa", zaključio je Kadić.

Podsjećamo, cijela Italija od danas je u izolaciji. Građanima su dozvoljena putovanja samo iz poslovnih razloga ili u slučaju ozbiljne porodične nužde. Ovo je odluka državnih vlasti nakon što je za jedan dan od koronavirusa umrlo 97 Italijana, a broj oboljelih porastao je na 1.797 osoba. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 10.000 ljudi zaraženo je koronavirusom u Italiji, dok je 631 osoba preminula uslijed zaraze.