Nakon bjekstva IDIL-ovaca
2

Kurdi postigli dogovor nakon turske ofanzive, Assadova vojska stiže na sjever Sirije

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kurdske snage na sjeveroistoku Sirije postigle su sporazum s Assadovim režimom kako bi spriječile krvavu tursku ofanzivu, budući da je više od 700 ljudi koji imaju veze s tzv. Islamskom državom pobjeglo iz logora.
Kurdski borci koji kontroliraju regiju predali bi pogranične gradove Manbij i Kobane Damasku sporazumom u kojem je posredovala Rusija, saopćili su u nedjelju navečer zvaničnici.

Sirijski državni mediji saopćili su kako se jedinice iz vojske predsjednika Bashara al-Assada kreću prema sjeveru kako bi se "suprotstavile turskoj agresiji na sirijsko područje".

Nepotvrđeni izvještaji navode da će se dogovor između Kurda i režima proširiti na cijelu sjeveroistočnu Siriju.

Ovaj će dogovor vjerovatno biti gorki kraj za pet godina polu-autonomije kurdskih grupa na sjeveroistoku Sirije, prisiljenih da se povuku ofanzivom Ankare na to područje.

Američke trupe navodno su se povukle sa svog promatračkog mjesta u gradu Kobani na sjeveru Sirije, dok turska vojska napreduje dublje na jug, a Damask kaže da je poslao svoju vojsku na to područje.

Navodno je mali broj američkih trupa napustio i svoju postaju u gradu Ain Issa, kurdskom administrativnom centru koji se nalazi sat vožnje južno od Kobanija.