Rješavanje krize
11

Katarski emir spreman na razgovore kako bi se riješila kriza u Arapskom zaljevu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Katarski emir Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani je u petak izjavio da je Katar spreman za razgovore o rješavanju diplomatske krize s predstavnicima bloka zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom.

"Otvoreni smo za dijalog kako bi riješili izuzetne probleme, za to smo spremni sve dok se poštuje suverenitet naše zemlje", rekao je Al-Thani u svojim prvim javnim nastupima nakon što su Saudijska Arabija i njeni saveznici prekinuli veze sa bogatim izvoznicima energenata.

"Bilo kakvo rješenje krize mora biti zasnovano na dva načela", rekao je on u televizijskom govoru.

Sheikh Tamim je insistirao na tome da bilo koji sporazum "ne mora da djeluje u obliku diktata, već putem zajedničkih obaveza koje preduzimaju sve strane".

"Otvoreni smo za dijalog kako bismo pronašli rješenja za dugotrajne probleme u okviru poštovanja suvereniteta i volje svake države, kao zajedničkih obaveza svih zemalja", rekao je on.

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat su 5. juna prekinuli veze sa Katarom, optužujući ih da podržavaju ekstremizam i njeguju veze sa njihovim šiitskim rivalom Iranom. Doha to poriče.