Rusija
142

Hiljade Rusa protiv Putina i Medvedeva, uhapšeno više od 500 demonstranata

Klix.ba
(Foto: EPA)
Glavni ruski opozicioni lider Aleksej Navalni i još nekoliko stotina osoba uhapšeno je na antikorupcionom protestu koji je organizovan u glavnom gradu Rusije Moskvi.

Hiljade ljudi učestvovalo je u ovim protestima širom Rusije tražeći ostavku premijera Dmitrija Medvedeva i predsjednika Vladimira Putina zbog optužbi za korupciju. Uhapšeno je najmanje 500 demonstranata.

Većina protesta organizovana je bez službene dozvole. Demonstranti su uzvikivali "Dole Putin", "Rusija bez Putina" i "Putin je lopov".

Ovo su najveći protesti od onih iz 2011. i 2012. godine. Aleksej Navalni je zadržan u trenutku kada je došao i htio se priključiti protestima u centru Moskve. Demonstranti su pokušali spriječiti policiju da ga odvede.

"Ljudi, dobro sam. Ne trebate se boriti da me izvučete. Šetajte duž Tverskaje i borite se protiv korupcije", tvitao je Aleksej nakona hapšenja.

Privedeno je i njegovo osoblje koje je radilo u fondaciji, a sve je emitovano uživo. Protesti su održani u St. Petersburgu, Vladivostoku, Novosibirsku, Tomsku i u još nekoliko gradova.

Pretpostavlja se da je širom Rusije uhapšeno više od 800 osoba. Protesti su bili planirani u 99 gradova, ali za 72 policija nije izdala odobrenje.

Aleksej Navalni je najavio da će se kandidovati za predsjednika 2018. godine te biti glavni rival Vladimiru Putinu. Kandidatura mu je zabranjena jer je proglašen krivim zbog slučaja za koji je rekao da je politizovan.