Naplata poreza
0

Francuzi vještačkom inteligencijom pronašli hiljade neprijavljenih bazena

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlasti u Francuskoj koriste vještačku inteligenciju kako bi pronašli nekoliko hiljada privatnih bazena. Vlasnici ovih bazena morat će platiti poreze ukupno, u iznosu od 10 miliona eura.

Kompanije Google i Capgemini su razvile sistem vještačke inteligencije, kojim se mogu pronaći bazeni. Sistem se prije godinu dana počeo eksperimentalno primjenjivati u devet departmana i tada je pronađeno 20.356 bazena. Od sada se primjenjuje širom Francuske.

Sve građevinske promjene na imovini, što se odnosi i na izgradnju bazena, moraju se u roku od 90 dana od završetka izgradnje prijaviti poreznoj upravi. Porez na imovinu je viši za one koji imaju bazen. Pa tako porez za bazen od 30 metara kvadratnih iznosi 200 eura godišnje.

Najavljeno je da će se spomenuti sistem primjenjivati i za pronalaženje druge neprijavljene imovine. Međutim, nadležni još imaju poteškoće u identifikaciji. Ponekad je teško na osnovu snimaka iz zraka utvrditi da li je riječ o tome da je kuća dograđena ili je riječ o ceradi postavljenoj na tlo.

U aprilu je ustanovljeno da stopa greške ovog sistema iznosi 30 posto. Dešavalo se da su solarni paneli identificirani kao bazeni, kao i to da nisu identificirane građevinske intervencije na prostoru ispod drveća. Zbog toga se tehnologija usavršava.

Pretpostavlja se da u Francuskoj postoji 3,2 miliona privatnih bazena te da je taj broj i prije pandemije koronavirusa počeo znatno rasti. Sistem vještačke inteligencije doprinijet će da se tokom sljedeće godine naplati dodatnih 40 miliona eura poreza.

Ovo se dešava u trenutku kada ekolozi pozivaju na zabranu korištenja privatnih bazena zbog suše, piše list Guardian.