Donatorska konferencija
56

EU i Norveška daju po milijardu eura za razvoj vakcine, Njemačka i Francuska po 500 miliona

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija obećala je danas da će izdvojiti milijardu eura za globalno istraživanje vakcina i liječenja Covida-19, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Ona je danas govorila tokom virtuelne donatorske konferencije na kojoj se prikupljaju sredstva za razvoj vakcine protiv virusa korona.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će Njemačka za istraživanje izdvojiti 525 miliona eura i da će nastaviti da plaća svoje obaveze kada se radi o globalnom zdravlju u vrijednosti od 1,3 milijarde eura.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuske za istu svrhu izdvojiti 500 miliona eura, dok je premijerka Norveške Erna Solberg istakla da će Oslo izdvojiti milijardu eura.

Očekuje se da se tokom konferencije prikupi najmanje 7,5 milijardi eura za razvijanje vakcine i načina liječenja Covida-19.

Na konferenciji, između ostalih, učestvuje i generalni sekretar UN Antonio Gutteres, koji je ranije istakao da bilo kakav način liječenja koji se razvije treba da bude dostupan svima.

Svjetska zdravstvena organizacija komentarisala je Gutteresovu izjavu, tvrdeći da će razvijanje načina liječenja koji će biti dostupan svima predstavljati izazov.

Facebook