Dok rat bjesni
8

Britanci objavili novu mapu: Kijev pod pritiskom, Rusi skoro u potpunosti kontrolišu jug Ukrajine

S. H.
Danas je sedmi dan ruske agresije na Ukrajinu. Granatiranje ukrajinskih gradova gotovo da ne prestaje, dok stotine hiljada izbjeglica napušta tu državu. Samo u Poljsku je stiglo pola miliona Ukrajinaca.

Obavještajna služba Velike Britanije objavila je najnoviju mapu sukoba u Ukrajini, gdje je vidljivo u kojim područjima traju najveće borbe te koja područja Rusi kontrolišu.

Pored Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini, velike borbe se vode u okolini Kijeva, gdje ruske snage nadiru sa sjevera, iz smjera Bjelorusije. Rusija je Kijev napala iz smjera grada Chernihiva sa sjevera, ali i sa sjeveroistočnog dijela, iz smjera Sumyja.

S druge strane, Rusi kontorlišu većinu južnog dijela Ukrajine. Računajući Krim, ruska vojska je povezala nekoliko gradova od Hersona preko Nove Kakhove, zatim Melitopola pa do Bedyanska. Velike borbe su i dalje za Mariupolj. Još od ranije Rusija ima kontrolu nad oblasti Donbas, gdje spadaju Donjeck i Lugansk.

Upravo iz tih gradova očekuje se da ruska vojska nastavi kretanje prema Dnipru.

Kada je riječ o južnom dijelu Ukrajine, borbe se vode u Odesi te Mykolaivu, ali ta područja kontroliše ukrajinska vojska.

U međuvremenu, Zapad nastavlja uvoditi sankcije Rusiji, ali i Bjelorusiji, i to u nekoliko industrijskih sektora, poput drvne i industrije čelika.