Svijet
5

Italijan Antonio Tajani novi predsjednik Evropskog parlamenta

FENA
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Dosadašnji potpredsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani iz Evropske narodne stanke (EPP) novi je predsjednik Evropskog parlamenta nakon pobjede u jučerašnjem četvrtom i odlučujućem krugu glasanju s podrškom 351 zastupnika, dok je njegov socijaldemokratski rival Gianni Pittela osvojio 282 glasa.

S Tajanijem na čelu EP-a, Jean-Claudeom Junckerom na čelu Evropske komisije i Donaldom Tuskom kao predsjednikom Evropskog vijeća, EPP, politička porodica kancelarke Angele Merkel, sada će zapravo u potpunosti posjedovati Brisel, poput američkih republikanaca koji će nakon inauguracije Donalda Trumpa u petak suvereno vladati Washingtonom.

Ocjene u Strazburu jučerašnjeg ishoda izbora su da je Tajanijeva pobjeda bila zagarantovana onog trenutka kada je pao dogovor između čelnika EPP-a Manfreda Webera i vođe liberala Guya Verhofstadta koji je povukao svoju kandidaturu u korist novog saveza.

Evropski parlament se suočio s burnim izborima za novog predsjednika nakon što se dugogodišnja koalicija proeuropskih stranaka srušila kao posljedica talasa euroskeptičnog populizma, piše portal EurActiv, specijaliziran za praćenje Evropske unije.

Sedam kandidata bilo je u utrci za ovu poziciju s koje o je odstupio njemački socijalista Martin Shulz, kako bi se vratio bavljenju politikom u svojoj domovini.

Novoizabrani predsjednik Antonio Tajani nekadašnji je glasnogovornik bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Tajani (63), koji je od 2010. do 2014. bio na poziciji evropskog komesara za industriju, kandidat je stranke desnog centra, Evropske narodne stranke, najveće grupe u skupštini.

Tajani će biti na čelu Evropskog parlamenta u kritičnom trenutku kada ovo tijelo ima konačno odobrenje za dogovor o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije, koji se očekuje 2019. godine.

U stanju grozničave političke klime, rezultat tih izbora bi mogao potaći reorganizaciju drugih visokih pozicija u EU, što bi dovelo do nestabilnosti koja trenutno ne treba ovom bloku od 28 članica koji se bori sa krizama od Brexita do migracije.