Svijet
0

Aktivisti Greenpeacea uhapšeni na Gazpromovoj platformi

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska obalna straža uhapsila je dvoje aktivista Greenpeacea koji su se popeli na arktičku naftnu platformu državnog energetskog giganta Gazprom. Aktivisti su se na platformuz popeli iz protesta protiv eksploatacije nafte, uprkos pucnjevima upozorenja.

Aktivistu su, sa svog broda Arctic Sunrise, isplovili u čamcima na napuhavanje i krenuli ka platformi Prirazlomnaya u moru Pechora Sea. Ruska obalna straža uhapsila je dvoje aktivista, dok je drugo dvoje uspjelo da se užadima pričvrsti za platformu, uprkos mlazevima ledene vode kojima su ih prskali sa platforme.

Uhapšeni su čim su se popeli na platformu i odvedeni su u pritvor brodom obalne straže, saopćili su iz Greenpeacea te dodali da je obalna straža ispalila 11 hitaca upozorenja po brodu Arctic Sunrise, ali je brod ostao u oblasti. Aktivisti su osudili nesrazmjernu upotrebu sile na mirnom protestu.

Ruska Federalna služba sigurnosti potvrdila je da su ispaljeni hici upozorenja kako bi ekološki aktivisti zaustavili svoje nezakonite aktivnosti, nakon što su ignorisali verbalna upozorenja. Takošer su potvrdili da je dvoje aktivista zadržano u pritvoru, a da njihovi identiteti tek treba da budu potvrđeni. Navode kako je brodu naređeno da se zaustavi te da je obalna straža ispalila još četiri hica, ali brod nije stao.

Greenpeace navodi kako je obalna straža tražila da se popne na brod, ali im kapetan nije dozvolio. Po njima, Gazprom planira da naredne godine pokrene proizvodnju sa platforme Prirazlomnaya, što će povećati rizik od prosipanja nafte u oblasti u kojoj se nalaze tri prirodna rezervata.

"Ova zahrđala platforma je arktička katastrofa u pripremi", kaže aktivista Sini Saarela.

Jedna od najvećih svjetskih energetskih kompanija, Gazprom, proširila je svoju proizvodnju nafte posljednjih godina, a naftno polje Prirazlomnoye opisuje kao neophodno u svojim razvojnim strategijama.

Ruski i strani ekolozi redovno optužuju Gazprom i druge ruske velike energetske kompanije da ne obraćaju pažnju na ekologiju. Kompanije insistiraju na tome da se potpuno drže ekoloških propisa tokom istraživanja i proizvodnje. Iz Gazproma su odbili da komentarišu situaciju.