Član Parlamentu EU
200

Schieder poručio Schmidtu: Prevazidite etničke podjele u BiH umjesto da ih cementirate

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zastupnik Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu Andreas Schieder kritikovao je danas namjeru visokog predstavnika u BiH Christiana Schmita da nametne izmjene izbornog zakona.

"Mjesecima se pokušavalo da se u Bosni i Hercegovini dođe do razumne reforme izbornog zakona, a sve značajnije reforme blokirali su nacionalistički političari kao što su Milorad Dodik i Dragan Čović. Sada visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu želi iskoristiti svoja ovlaštenja da progura izbornu reformu. Međutim, ova reforma ne bi dovela do poboljšanja situacije u zemlji, već bi zacementirala etničku podjelu u zemlji", naveo je.

Schieder podsjeća da prema Schmidtovom nacrtu, predstavnicima kontitutivnog naroda koja čini manje od tri posto stanovništva u pojedinim kantonima više ne bi bilo dozvoljeno da se kandiduju za Dom naroda Federacije BiH.

"To ne samo da bi bilo vrlo kontroverzno po ustavu, već bi išlo na ruku zahtjevima nacionalista", naglasio je šef delegacije SPO u Evropskom parlamentu.

On kaže da su Bosni i Hercegovini potrebni političari koji rade na neophodnim reformama u zemlji i koji premošćuju podjele umjesto da stvaraju dalje podjele.

"To zahtjeva reformu izbornog zakona koja odgovara principu jednakih izbornih prava za sve", zaključio je Schieder.