Potres u Srbiji
2

Vučić potvrdio špijunsku aferu: Potpukovnika Vojske Srbije pratimo od 2012.

D. Be.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost kazao da je njegova zemlja suočena sa izuzetno ofanzivnim djelovanjem stranih službi. Ova izjava dolazi nakon snimka na kojem ruski obavještajac daje mito srpskom agentu u Beogradu.
Vučić je rekao večeras da je održana sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sa jednom tačkom dnevnog reda - obaveštajno djelovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mjera kontraobavještajne zaštite Srbije u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

Sjednica je održana nakon što je se pojavio snimak čiji su akteri ruski obaveštajac Georgij Kleban i jedan srpski oficir. Oficir na snimku je, prema saznanjima Blica, identifikovan kao potpukovnik Z. K. i to nije jedini snimak do kog su došle domaće službe bezbjednosti.

Govoreći o snimku, Vučić je potvrdio da je on nastao u decembru 2018. godine i da se na njemu nalazi potpukovnik Z. K. Predsjednik Srbije naveo je da su, u trenutku kada je snimak nastao, na terenu u Zemunu bili i pripadnici domaćih obavještajnih službi, ali da nisu bili u prilici da načine snimak.

"BIA je znala za snimak koji je načinjen 24. decembra 2018. i primjenili smo operativne mjere. Došli smo do podataka da će se u Zemunu penzionisani potpukovnik Z. K. sastati sa Klebanom. Opservacijom je uočen dolazak Klebana taksijem, ali nije bilo moguće dokumentovanje, jer je bilo dosta osoba u kontrapratnji. U Zemunu su uočene tri osobe koje su izašla iz automobila marke "Audi i krenuli ka keju", rekao je Vučić.

Vučić je naveo i da je potpukovnik Z. K. predmet interesovanja domaćih službi još od 2012. godine, kada je bio u kontaktu sa obavještajnim strukturama susjedne Hrvatske.

Iz Srbije danas stižu informacije koje govore da je snimak najvjerovatnije pustila američka služba.

Blic izvještava da je bilo više od 50 pokušaja da on ugleda svjetlost dana, ali je ruska služba svaki do sada uspješno osujetila.

"Svaki od sajtova koji je objavio snimak bio je oboren u rekordnom roku", navodi izvor Blica.

Na snimku je ruski diplomata i pripadnik vojne obavještajne službe Georgij Kleban. On na snimku daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije.