Ubice na slobodi
6

Ubistvo Olivera Ivanovića: Godina istrage bez rezultata

Klix.ba
Godina je prošla od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, Demokratija, Pravda" Olivera Ivanovića, ali do danas nema zvaničnih informacija kosovskih i srbijanskih institucija o tome ko su nalogodavci i izvršioci tog zločina.

Zvaničnici na Kosovu i u Srbiji najavljivali su rješavanje ovog slučaja. Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je u julu 2018. da će kosovske institucije "izaći s konkretnim rezultatima zbog kojih će mnogi dobiti glavobolju i na Kosovu i u Beogradu".

Tri dana kasnije predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da srpska policija prvi put "ima neka operativna saznanja" o ubistvu Ivanovića, piše Radio Slobodna Evropa.

Međutim, do sada je jedina hapšenja obavila kosovska policija, dok su srbijanske institucije javno izjavile da su saslušale samo Milana Radojičića, potpredsjednika Srpske liste, kojeg kosovske vlasti sumnjiče za umiješanost u ubistvo.

"Saznali smo da Milan Radojičić, taj ozloglašeni ubica, nije ubio Olivera Ivanovića i to srbijanska policija od danas može s punom sigurnošću tvrditi", izjavio je tim povodom predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u novembru 2018. godine.