Napredak
1

Srbija danas otvara dva poglavlja u pregovorima s EU

Klix.ba
Foto: b92
Foto: b92
Srbija će danas na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvoriti još dva poglavlja u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom i to poglavlje 6 i poglavlje 30.

Poglavlje 6 se bavi pravom privrednih društava, a poglavlje 30 ekonomskim odnosima s inozemstvom. Analitičari smatraju da je posebno zanimljivo vidjeti kako će se riješiti to poglavlje 30, jer ono znači da Srbija više ne može imati ugovore, bilaterlane i bescarinske, kao što ih naprimjer sada ima s Rusijom.

Zemlje članice EU odlučile su da Srbiji daju "zeleno svjetlo" za otvaranje još dva poglavlja, čime će ukupno biti otvoreno 12 poglavlja. Pred konačnu odluku o otvaranju novih poglavlja zemlje članice su, kao i obično, razmotrile napredak Srbije u okviru poglavlja 23 i 24 koja se odnose na refome u oblasti vladavine prava u zemlji, kao i napredak u procesu normalizacije odnosa s Prištinom.

Kako Tanjug saznaje u diplomatskim izvorima u Briselu, sve zemlje članice nisu bile zadovoljne ukupnim napretkom koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Akcionog plana za poglavlje 23 koje se bavi refomom pravosuđa, antikorupcijskom politikom, osnovnim pravima i pravima državljana EU. Na osnovu toga donesena je "politička odluka" da Srbija otvori dva umjesto tri nova poglavlja.

U EU očekuju da će Srbija u prvom dijelu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim odredbama, poglavlje 9 o finansijskim uslugama i poglavlje 13 o ribarstvu. Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim tijelima vijeća, piše b92. Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.

Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Iz Brisela poručuju da obnovljeni momentum i zalaganje EU za proširenje na region mora da iskoristi radeći upravo na svojim unutrašnjim reformama i regionalnoj saradnji.