U 49 sati 39 potresa
61

Seizmologinja Ivančić: Hrvatsku čeka niz zemljotresa, od kojih će neki biti i jači

N. V.
Voditeljica Seizmološke službe u Hrvatskoj Ines Ivančić je jutros potvrdila da je došlo do novih jačih potresa te navela da se ne očekuje smirivanje tla u narednom periodu.

"Tlo će se i dalje tresti neko duže vrijeme, potres u utorak je bio razoran i iza njega sa sigurnošću slijedi veliki niz potresa među kojima će, sasvim sigurno, biti i jačih", rekla je ona.

Iz evropsko mediteranskog seizmološkog centra naglašavaju da je mogućnost prognoziranja velikog zemljotresa ravna nuli te poručuju da takvim prognozama ne vjerujemo.

U posljednjih 49 sati Hrvatsku je pogodilo 39 potresa od kojih su neki bili snažniji, razorni i kobni. Najsnažniji je bio onaj do kojeg je došlo jučer popodne, koji je uništio Petrinju, ali i Sisak, a poginulo je sedam osoba.

Građani su iz straha noć proveli na otvorenom, u automobilima i šatorima znajući da nakon onako jakog zemljotresa podrhtavanje neće prestati.

Jutros su Petrinju pogodila još dva jača i jedan slabiji zemljotres magnituda 4,6 i 4,9, a kako je naveo gradonačelnik Petrinje, ovakvi naknadni zemljotresi uništavaju ono što je ostalo od grada s obzirom na to da se trošni objekti raspadaju.