Iz Hohenhamelna
1k

Nijemac traktorom doputovao na ljetovanje u Hrvatsku

Klix.ba
Šezdesettrogodišnji Nijemac Ernst Ebeling na odmor u Hrvatsku doputovao je na traktoru. Prešao je 1.800 kilometara i stigao za 11 dana u Trogir.

Prošao je kroz predivne krajolike pet zemalja i sada će obići Jadran što je, kako je rekao za njemačke medije, ispunjenje njegovog sna.

"Bila je to izuzetno uzbudljiva vožnja. Prelazio sam između 150 i 230 kilometara dnevno, te bio na traktoru oko 11 sati u svim vremenskim uvjetima", rekao je Ebeling za njemački portal Hildesheimer Allgemeine Zeitung.

Dva sata nakon što je stigao u hotel u Trogiru pridružio se supruzi koja je stigla avionom u Split.

Imao je nekoliko kvarova i u jednom trenu je umalo sletio s ceste, ali je ipak na kraju imao sretan kraj. Četiri sata je proveo popravljajući mašinu. Na putu ga je iznenadio i pljusak, ali nije mario za to. U jednom trenu je shvatio da je promašio put, pa se morao vraćati zbog čega je izgubio na vremenu. Kada je prilazio Rijeci shvatio je da niti na jednom putu nije dozvoljeno kretanje traktora. Pomogao mu je policajac koji ga je pratio cestom kroz grad.

Najviše mu se svidjela vožnja jadranskom obalom. Vozači su ga podržavali, trubili, mahali i dizali palac prema gore.

"Hrvatska je prekrasna zemlja i ima divne ljude. Kada sam ušao u hotel prašnjav i prljav dočekali su me ljubazno", kazao je Nijemac.

U Trogiru je bio dvije sedmice, a danas je kenuo nazad kući. Ebeling živi u gradiću Hohenhamelna koji je 35 kilometara udaljen od Hannovera.