|

Na pojedinim dijelovima Jadrana registrovana bakterija Escherichija coli

Na pojedinim dijelovima Jadrana registrovana bakterija Escherichija coli
6
S. H.
3.8.2019. u 13:00
92
komentara
6

dijeljenja
Na pojedinim dijelovima Jadrana registrovana bakterija Escherichija coli
Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije objavio je najnovije podatke o stanju mora te je istaknuto da je u pojedinim dijelovima zabilježena bakterija Escherichija coli.
Na pet mjernih tačaka more je nezadovoljavajuće kakvoće i sve su na području Kaštela. Konkretno, radi se o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu, Đardin u Kaštel Starome, Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću, Baletna škola u Kaštel Kambelovcu i Kamp u Kaštel Gomilici, piše Dalmacijadanas.hr.

Kako je navedeno na stranicama IZOR-a, mjerenje je obavljeno u ponedjeljak, 29. jula. U izvještaju stoji da na dan mjerenja nije bilo vjetra ni padavina, ali dan prije u Kaštelima je pala vrlo obilna kiša.

Mikrobiološkom analizom tih uzoraka utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti pokazatelja, koje su propisane Uredbom o kakvoći mora za kupanje. Prekoračene su granične vrijednosti za mirkobiološki pokazatelj Escherichia coli na pet kaštelanskih lokacija.

"Privremeni rezultati analize koji se odnose na navedeni parametar su unešeni u bazu podataka i dostupni su javnosti putem aplikacije za unos, obradu i valorizaciju podataka za izvješćivanje i informiranje javnosti. Dakle, podaci su dostupni javnosti u realnom vremenu, rekla je dr. sc. Tatjana Puljak iz Službe za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije",

"To može biti slučajno, razlog ne utvrđujemo mi. Zabrana kupanja bi se postavila kada bi se ispunili uvjeti Uredbe, a do prestanka onečišćenja će se svakodnevno obavljati uzorkovanje mora i analiza uzetih uzoraka. Prvi korak je svakodnevno praćenje stanja na ovim lokacijama. Inspekcijske službe su nadležne za utvrđivanje uzroka koji su doveli do izmjerenih prekoračenja graničnih vrijednosti", navela je dr. Puljak.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...