Tragedija na moru
4

U sudaru broda Lučke kapetanije i gumenjaka kod Dubrovnika dvoje mrtvih i petero nestalih

Klix.ba
Dvije osobe su poginule a za pet se traga nakon teške pomorske nesreće u kojoj su se u utorak navečer sudarili službeno plovilo Lučke kapetanije Dubrovnik i gumenjak s više članova posade.

Prema dostupnim informacijama, službeni brod Lučke kapetanije Dubrovnik, "Danče" u utorak se u 21.20 sati u Koločepskom kanalu sudario se sa gumenom brodicom nepoznate registracijske oznake, na kojoj su se nalazili ugostiteljski radnici hrvatskog državljanstva, ukupno devet osoba. Pomorska nesreća dogodila se u trenutku dok je službeni brod LK Dubrovnik bio angažiran u akciji hitnog medicinskog transporta prema otoku Mljetu.

Na mjestu nesreće iz mora su spašene dvije osobe sa manjim tjelesnim povredama dok su dvije pronađene osobe nažalost mrtve. Za ostalih pet osoba intenzivno se traga. U potražnu akciju za nestalima uključena su tri plovila LK Dubrovnik sa ljekarskom pratnjom, službeni policijski brod te motorni trajekt Hanibal Lucić.

Putem Obalne radio stanice ORP Dubrovnik-radio emitira se poruka pogibli kategorije "Mayday Relay" prema svim učesnicima u pomorskom saobraćaju, objavio je Ministarstvo saobraćaja Hrvatske.

Kako piše Dnevnik.hr, u toku je akcija spašavanja, a teško je prognozirati hoće li nestale pronaći i žive. Riječ je o civilima.

Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković održat će sastanak sa voditeljima spasilačkih timova, a tokom dana će biti poznati rezultati potrage.