Haos na ulicama
172

Najveća kriza crnogorske Vlade zbog moguće izmjene Zakona o državljanstvu: Protesti i incidenti

B. R.
Današnji protest u Podgorici protiv najavljenih izmjena Zakona o državljanstvu (Foto: RTCG)
Današnji protest u Podgorici protiv najavljenih izmjena Zakona o državljanstvu (Foto: RTCG)
U Crnoj Gori su se ponovo raplamsale političke tenzije, a razlozi su najavljena smjena ministra Vladimira Leposavića i izmjena Zakona o državljanstvu. U ovoj zemlji se i danas protestuje, a desio se incident povezan sa kćerkom državnog premijera.
Smjenu je predložio premijer Zdravko Krivokapić, nakon što je Leposavić, kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava poručio da će genocid u Srebrenici priznati "kada se on nedvosmisleno utvrdi", čime je relativizirao ovaj zločin koji je već nesporno utvrđen i dokazan. Sporan mu je i legitimitet suda u Hagu.

Krivokapić, koji je čelnik prosrpske koalicije "Za budućnost Crne Gore" je iniciranje smjene argumentirao time da je Leposavić, koji se predstavlja kao nestranački ministar, prekršio koalicioni sporazum između Krivokapićeve koalicije, te koalicija "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo".

Zaključio je da je spomenutom izjavom doprinio rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori.

Nedugo po Krivokapićevoj odluci desila se žustra reakcija onih koji se protive smjeni. Kako su izvijestili regionalni mediji, u Podgorici i drugim gradovima Crne Gore proteklih dana organizovani su skupovi podrške Leposaviću. Među njima je bilo i onih koji su nosili transparente kojima se negirao genocid u Srebrenici.

U utorak, 6. aprila, u blizini Ambasade Crne Gore u Beogradu aktivirane su dimne bombe u znak protesta protiv moguće Leposavićeve smjene. Taj dan dimne bombe su aktivirane i u Bijeljini.

Protesti zbog najavljene izmjene Zakona o državljanstvu

Posebno je danas napeto u Podgorici gdje je ispred Vlade Crne Gore oganizovan protest protiv mogućih izmjena Zakona o državljanstvu. Kako je objavila Radio-televizija Crne Gore (RTCG), očekuje se dolazak građana iz drugih dijelova zemlje na ovaj protest.

Krivokapić je najavio njegovu liberalizaciju naglasivši da je, kako je rekao, rigidan i diskriminatorski prema Srbima u Crnoj Gori jer ne mogu istovremeno imati srbijansko i crnogorsko državljanstvo.

U međuvremenu, također danas, na magistralnom putu Nikšić-Podgorica desio se incident kada je službeni automobil pokušao proći među okupljene građane koji su krenuli na protest u glavnom gradu. Riječ je o pristalicama opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), predvođene predsjednikom zemlje Milom Đukanovićem, koji su htjeli protestovati protiv izmjena Zakona o državljanstvu.

Objavljen je i videosnimak na kojem je vidljivo da je grupa muškaraca namjeravala onemogućiti prolaz vozila sjedeći na haubi automobila. U trenutku ubrzanja vozila, pali su sa haube, a automobil se udaljio.

Njih je policija spriječila da dođu u Podgoricu i zbog toga su se zatekli na navedenom magistralnom putu.

O incidentu se očitovao i premijer Krivokapić naglasivši da se u automobilu nalazila njegova kćerka, a zbog toga je vrlo oštro reagovao.

"Danas je napadnuto službeno vozilo u kojem se nalazila moja kćerka, inače štićena ličnost. Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje. U zemlji će vladati red i zakon na koje niste navikli. Uskoro ćete to da vidite", napisao je Krivokapić na Twitteru.

Najveća kriza vlasti do sada

Evidentno je da je crnogorska vlast u najvećoj krizi od njenog prošlogodišnjeg konstituiranja, a društvo još više podijeljeno.

Demokratski front iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" i Demokrate iz koalicije "Mir je naša nacija" najavili su da neće podržati smjenu Leposavića.

S druge strane, Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija predvođen Dritanom Abazovićem, a koji je dio vlasti, je najavio da će podržati smjenu. Da će to učiniti najavile su i opozicione stranke.

Sam Leposavić je izjavio da neće podnijeti ostavu, ali da je spreman izviniti se onima koje je svojim riječima povrijedio.