U znak protesta
283

Ambasadori Kosova i Albanije bojkotuju ceremoniju dodjele Nobela zbog Handkea

FENA
Peter Handke (Foto: EPA-EFE)
Peter Handke (Foto: EPA-EFE)
Albanija je u ponedjeljak saopćila da će njihov ambasador u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodjele Nobelovih nagrada u znak protesta protiv dobitnika nagrade za književnost za 2019. Petera Handkea, koga kritikuju zbog podrške preminulom bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Izbor Švedske akademije austrijskog pisca Handkea žestoko je kritikovan jer je on izražavao podršku i prisustvovao sahrani Miloševića, koji je umro u pritvoru u Haškom sudu za ratne zločine 2006. godine, podsjeća Reuters.

Zvaničnik turske vlade u subotu je pozvao Švedsku akademiju da promijeni odluku o dodjeli nagrade Handkeu, a Kosovo je navelo da njihov ambasador također neće prisustvovati ceremoniji dodjele nagrada u utorak.

"U skladu s našom početnom reakcijom, uputili smo i ambasadoru Albanije u Švedskoj bojkot protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu", napisao je vršilac dužnosti albanskog ministra vanjskih poslova Gent Cakaj na Twitteru.

"Opravdanje ratnih zločina tokom raspada Jugoslavije ne smije biti nagrađivano. To će samo pojačati stanje poricanja koje se mora prevladati i oštro osuditi", napisao je on.

Glasnogovornica albanskog ministarstva vanjskih poslova potvrdila je da je to službeni stav zemlje.

Handke je u petak na konferenciji za novinare u Stockholmu odbio da odgovori na pitanje o svojoj podršci Miloševiću.