Demanti
0

Aero East: Objavljena je netačna informacija o padu aviona u blizini Hvara

I. P.
Kompanija Aero East iz Srbije, a koja se bavi proizvodnjom malih aviona, uputičla je portalu Klix.ba demanti povodom vijesti o padu letjelice u Hrvatskoj.

Kako se navodi, u članku sa naslovom “NEPOZNAT UZROK - Kod Hvara se srušio mali avion, pilot zadobio lakše povrede” objavljena je netačna informacija o padu aviona u blizini Hvara jer se navodi da se radi o tipu aviona SILA 450 koji proizvodi Aero East Europe d.o.o. iz Srbije.

Iz drugih medija se saznalo da se radi o ultra lakom avionu tipa DEL 40 drugog proizvođača, njemačke registracije koji se kretao od Dubrovnika ka Losinju.

"Tom informacijom ste našoj kompaniji nanijeli veliku materijalnu i moralnu štetu", saopćeno je iz kompanije.

Kompanija Aero East Europe d.o.o. osnovana u Kraljevu 2006. godine, a od 2017. godine sa sjedistem u Jagodini, do sada je prodala i izvezla preko 200 aviona na trziste Srbije, Evrope, kao i Libije I Turske, a od nedavno izvoze i na američko tržište.

"Naši avioni tipa SILA 450C, SILA 600 i SILA 750 se najviše koriste u školama za pilote u edukativne svrhe, sportsko i privatno letenje, u poljoprivredne svrhe, za protivpožarno izviđanje, nadgledanje granica, medicinski transport i aero foto snimanje", kaže se u demantiju.