Naporan proces
43

Vučić nakon sastanka u Briselu: Ništa nije potpisano, nastavak u martu

T. K.
Instagram: Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Instagram: Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
U Briselu je održan zajednički sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa evropskim komesarom za vanjsku politiku Josepom Borellom, specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Vučič je poslije sastanka rekao, da bi 18. marta trebalo da se vide u Sjevernoj Makedoniji. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da razgovaraju o stvarima za implementaciju.

"Od svih onih velikih priča, ništa posebno, ali je važno da smo razgovarali, vjerujem da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom. Kurti je došao sa idejom o tome da se potpisuje nešto, a o tome nismo razgovarali. Dogovoreno je da nastavimo da razgovaramo", rekao je Vučić.

Istakao je da prvo mora da se implementira ZSO i da je to na prvom mjestu.

"Plašim se da je to začkoljica. Vidio sam da se vodi kampanja protiv ZSO-a, sutra ću detaljno govoriti o tome. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razumije, onda ne razumije realnost", poručio je.

Naglasio je da je neko mislio da će za jedan dan da se riješi ovo pitanje, a da je u realnosti nešto sasvim drugo.

"Ne ide to tako, težak je i naporan proces. Zato ću da otkažem dio svojih obaveza da bih mogao da razgovaram sa Lajčakom, da se spremim za 18. Srbija je članica UN-a, a Kosovo nije, a mi se držimo međunarodnog prava i srpskog ustava", zaključio je Vučić na novinarsko pitanje da li će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova.

Podsjećamo, pred novu rundu dijaloga Kosova i Srbije u Briselu uz posredovanje EU-a, Vučić i Kurti primili su zajedničko pismo predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i premijerke Italije Giorgije Meloni.

Kako se navodi u saopćenju Vlade Kosova, u pismu je istaknuto da je zaključivanje i provođenje sporazuma za opću dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regije i za napredak evropske perspektive Kosova, prenosi Beta.

"Smatramo da je sada hitno utvrditi put naprijed u cilju zaključivanja ovog sporazuma i osiguravanja njegove provedbe. Na osnovu teksta koji ste dogovorili u svojim zaključcima od 9. februara, Evropsko vijeće je izrazilo podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno je pozvalo i Srbiju i Kosovo da u potpunosti i bez uvjeta provode obaveze na koje su se obavezali u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju zajednice opština sa srpskom većinom [na Kosovu]", navedeno je, između ostalog, u pismu.

Također se ističe da koraci za realizaciju koja predstoji treba odražavati ovaj politički pristup, osiguravajući da se i Osnovni sporazum i preostale obaveze iz dijaloga rješavaju na adekvatan način bez odgađanja.

"Računamo na Vaše lično rukovodstvo koje će konstruktivno težiti brzom zaključivanju i primjeni ovog sporazuma. Uvjereni smo da je ovo ključno za dobrobit vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regije i za unapređenje evropske perspektive vaše zemlje", navodi se u pismu Macrona, Scholza i Meloni.