Novih 12 projekata
702

Mlada Sarajka Berina Bukva: Borimo se za okruženje koje će razumjeti potrebe mladih

N. C.
Berina Bukva
Berina Bukva
Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) nedavno je javnosti prezentirala svoje učinke, ali i ciljeve za narednu godinu. Direktorica ureda RYCO u BiH Berina Bukva vjeruje u prodorniji i kreativniji rad organizacije u narednom periodu.

Bukva ističe da su korisnici sredstava upravo zbog restrikcija bili kreativniji, a projekti su implementirani i razmjene su se dešavale uprkos pandemiji.

"Teme pomirenja, dijaloga i izgradnje mira ponekad djeluju kao sekundarna stvar, ali su suštinski za prostor Balkana. O tome kako RYCO doprinosi ostvarenju ovog cilja zasad govore naši rezultati i brojke: više od 5.000 mladih koji su prošli naše programe, više od 100 projekata koje smo podržali u regionu, više od 300 organizacija i srednjih škola koje implementiraju RYCO projekte, kao i više od 2.800 partnerstava kreiranih u regionu", kazala je.

Kvalitet programa razmjene i interkulturalnog učenja je nešto čemu pridaju veliku pažnju, kao i interne, ali i eksterne resurse organizacije.

"Okruženje u kojem djelujemo je izazovno i nije lako raditi u njemu, pa u skladu s tim zagovaramo, radimo i djelujemo kako bismo stvorili jedno okruženje koje više osluškuje potrebe mladih i jednog dana, nadamo se, ima adekvatne alate za konkretnu pomoć i rješenje. RYCO je međuvladin mehanizam i kao takav je jedan od tih alata i prilika da konačno pređemo s priče i analiza na djela i aktivnosti", istakla je.

Ova godina je i za RYCO bila izazovna i dosta drugačija. Ali to je već stara priča, čini mi se, sada kada se približavamo kraju 2020. Smatramo da će i 2021. biti izazovnija i nimalo olakšavajuća.

"Vjerujem da ćemo nastaviti raditi kao i do sada, samo kreativnije i mnogo prodornije. Naši korisnici sredstava su upravo zbog restrikcija bili kreativniji i vjerujte nam, projekti su implementirani i razmjene (iako online) su se dešavale. Pravili smo nova iskustva bez obzira na digitalne platforme i mislim da se su naši partneri sjajno uvezali i 'vježbali' za 2021.", pojašnjava.

Bukva se osvrnula i na ciljeve koje su postavili za ovu godinu, ističući da će i dalje vrijedno raditi u Prištini, Podgorici, Skoplju, Beogradu, Tirani i Sarajevu.

"Važno je da su mladi budni i da nas prate. U narednom periodu donosimo 12 regionalnih projekata u okviru našeg posljednjeg Otvorenog poziva, donosimo priliku za regionalna volonterska iskustva, omladinsko poduzetništvo. Možda i još važnije, donosimo vrlo kvalitetne i važne alate i priručnike za nastavnike, pedagoge u BiH, ali i regionu. Sve to programski je logično uvezano i mladi iz BiH, ali i drugih RYCO učesnica na Balkanu, će zaista imati priliku pamtiti narednu godinu po svom prisustvu, učešću i radu za bolju zajednicu i bolji region", zaključila je.