Ambasada BiH u Oslu
63

Osnovano Udruženje norveško-bosanskohercegovačkih ljekara i psihologa

I. Č.
Udruženje ljekara i psihologa koji žive i rade u Norveškoj a porijeklom su iz Bosne i Hercegovine osnovano je jučer u prostorijama bh. ambasade u Oslu.

Nakon više od 25 godina rada i etabliranja u Kraljevini Norveškoj stvorili su se, kako je to saopćeno, povoljni uvjeti za okupljanje svih ljekara i psihologa porijeklom iz Bosne i Hercegovine u jedinstveno udruženje, registrovano kao nevladina organizacija.

"Udruženje ima za cilj promicanje humanosti te poboljšanje odnosa između bosanskohercegovačkih ljekara i psihologa sa jedne strane i znanstvenih institucija u Kraljevini Norveškoj sa druge", stoji u saopćenju ambasadora Nedima Makarevića.

Također je cilj poboljšanje zdravstvenih usluga u Bosni i Hercegovini, te zbližavanje bh. stručnog kadra u Kraljevini Norveškoj s kolegama u Bosni i Hercegovini kroz unapređenje kolegijalnih, strukovnih i socijalnih interesa.

Ambasador Makarević naglašava da je ovo udruženje od izuzetne važnosti jer pokazuje upravo ono po čemu je bh. dijaspora, kako kaže, najprepoznatljivija u Norveškoj – visoko obrazovanje.

"Naši građani su po ponovljenom i etabliranom mišljenju domaćina najbolje integrirana grupa stranaca u Norveškoj", kaže Makarević.

Novoizabrani predsjednik udruženja dr. Dragan Žerajić, specijalista pedijatrije i opšte medicine, istakao je kako su osnivanje ovog udruženja pozdravili vodeći akteri ljekarske komore Norveške.

U organe udruzenja također su birani Emir Pinjo, Nađa Tanović, Leila Muslibegović, Ajla Terzić, Zemir Popovac i Jasmina Beširević.