Govorio u ime RH
4

Ljubić se žalio Nelsonu na odluke visokih predstavnika, govorio o vraćanju u devedesete

A. D.
Predsjednik Glavnog Vijeća HNS-a i član Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Božo Ljubić razgovarao je jučer u Hrvatskom saboru s ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom.

Ambasador Nelson se interesirao kako Hrvatska kao članica EU i NATO-a može najbolje pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz HNS-a.

Nelson i Ljubić su razgovarali o stanju u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu blokada u formiranju vlasti i zastoja na euroatlantskom putu.

Ljubić je, kažu iz HNS-a, iznio stajalište da je uzrok političke krize u BiH, pored različitih stajališta političkih elita, prvenstveno strukturalne naravi.

"Da su u Bosni i Hercegovini na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-ih godina prije izbijanja sukoba u BiH, što se onda reflektira različitim blokadama kako kod formiranja vlasti tako i na euroatlantskom putu. Ljubić je posebno naglasio da uzroke produbljivanja krize treba tražiti također u nametnutim promjenama Washingtonskog i Daytonskog sporazuma od visokih predstavnika što se najteže odrazilo na kolektivna prava hrvatskog naroda", saopćeno je.

Dalje se navodi da se "Hrvatska kao i hrvatska strana u BiH zalažu za hitno formiranje vlasti od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i građana, kako bi se moglo pristupiti nužnim reformama. Usporedo s tim nužno je pristupiti izmjenama Izbornog zakona uvažavajući prvenstveno presude Ustavnog suda BiH u predmetima "Mostar" i "Ljubić" te Evropskog suda iz Strasbourga u predmetu "Sejdić-Finci".

"Međutim, da bi Bosna i Hercegovina postala potpuno funkcionalna i samoodrživa, neophodna je ustavna reforma po uzoru na demokratske, funkcionalne, višenacionalne federacije u Evropi", kaže se u saopćenju.

Nelson i Ljubić su se složili da je u najboljem interesu BiH, svih njenih građana i naroda približavanje euroatlantskim integracijama, ističe se.