Akcija "Zadruga"
2

Nakon prošlosedmičnih privođenja dvije osobe u pritvoru, a mjere zabrane za ostalih 12

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Miladu Čerkiću i Aliji Prašoviću koji su u okviru akcije kodnog naziva "Zadruga" privedeni 15. februara. Za ostalih 12 osoba koje su privedene ili saslušane određene su mjere zabrane.

Podsjetimo, isti dan su privedeni i direktor firme Frimeco Damir Memagić i odgovorna osoba u kompaniji KimTec Igor Došić, a saslušani su Hajrudin Vlajčić, odgovorna osoba u pravnoj osobi Drina, Almir Kazić, rukovodeći u firmi AMS plastic & design, Aida Pinjić, odgovorna osoba u pravnoj osobi Euro-Profil iz Visokog, Sead Musić iz Zanatske zadruge Gros comp, Feđa Morankić iz kompanije ASA osiguranje, Alma Morankić u ime kompanije ASA agent, Hamed Ramić iz Euroasfalta, vlasnik kompanije Bihexo Mirsad Berberović, te Mustafa Habibović iz firme Hokoš Bokoš.

Njima su određene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu sastajanja i javljanje nadležnoj policijskoj stanici svakih 14 dana.

Akcija "Zadruga" počela je 24. januara. U ovoj akciji uhapšen je veći broj osoba od kojih je 11 ranije zadržano u pritvoru. Ove osobe sumnjiči se za krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebu položaja ili ovlasti i pranje novca.