Dolazi i Gordana Tadić
0

Zvizdić zakazao tematsku sjednicu o pravosuđu, naloženo obavezno prisustvo Milana Tegeltije

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić zakazao je za iduću srijedu tematsku sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti o stanju u pravosuđu.

Na dnevnom redu sjednice naći će se rasprava o stanju u pravosuđu Bosne i Hercegovine i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine.

Sjednica je uslijedila nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH 16. januara 2020. godine usvojio zaključak zastupnice Mirjane Marinković-Lepić (Naša stranka) o tome da se organizuje tematska sjednica o stanju u pravosuđu i radu VSTV-a BiH uz obavezno prisustvo predsjednika VSTV-a BiH Milana Tegeltije.

Za usvajanje ovog zaključka od ukupno prisutnih 39 zastupnika 31 je glasao za, dok ih je osam bilo protiv. Inače, protiv ovog zaključka glasali su svi zastupnici SNSD-a i stranaka okupljenih oko Milorada Dodika.

Zvizdić je na dnevni red stavio i informacije o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. i 2018. godinu tako da će se pred državnim parlamentarcima pojaviti i glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Zastupnici će na sjednici imati priliku da postave direktna pitanja Milanu Tegeltiji i Gordani Tadić o stanju u pravosuđu, odnosno da im lično kažu šta misle o radu pravosudnih organa i iznesu sve kritike koje su iznosili u javnosti proteklih nekoliko mjeseci.