Saznaje Klix.ba
84

Najava turbulencija: Zukan Helez podnio ostavku na funkciju šefa Kadrovske komisije SDP-a

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Loši rezultati na lokalnim izborima, dešavanja u vezi s kadrovima u Srebrenici te način izbora ministara u novoj Vladi Kantona Sarajevo doveli su do popriličnog raskola u stavovima samog vrha Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Kako saznaje Klix.ba, na funkciju predsjednika Kadrovske komisije ostavku je podnio Zukan Helez, inače potpredsjednik SDP-a i državni parlamentarac. U godini kada je Helez imenovan na tu funkciju (2019.) ostavku je u Kadrovskoj komisiji podnio još jedan potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović zbog slučaja "Zornić".

Pri stupanju na dužnost predsjednika Kadrovske komisije Helez je, između ostalog, rekao:

"Kadrovska politika je majka svih politika, stoga ne postoji čovjek koji se time može bezgrešno baviti, ali uz sugestije članova i razmjenu informacija s terena šanse za greške ćemo uveliko smanjiti. Neću gledati u retrovizor, ali vam obećavam da stare greške nećemo ponavljati", naveo je Helez.

Ipak, očito je da su se greške počele ponavljati, zbog čega je Helez odlučio dići ruke od posla koji je od iznimne važnosti za funkcionisanje partije. Ova tema će se naći na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a.

Raskol je nastao zbog načina izbora tri SDP-ova ministra u Vladi Kantona Sarajevo. Dio vrha partije nije bio zadovoljan načinom izbora kandidata, njihovim portfolijom ili jednostavno planovima kojim su ciljali obavljati taj posao u sarajevskoj vladi.

Drugi bitan kotačić za sve veće nezadovoljstvo jeste i proces izbora novog predsjednika Kantonalnog odbora SDP Sarajevo. Naime, kako saznajemo, predsjednik Nermin Nikšić je obećao "mirno" povlačenje Damira Mašića s te pozicije bez mnogo pompe, no onda je izašao u javnost i progovorio o nezadovoljstvu radom te kantonalne organizacije.

"Sigurno je da ćemo reagirati na njihovo nezadovoljstvo, bilo da mijenjamo ljude ili politiku u određenim sredinama ili oboje. Naročito se to odnosi na gradove s velikim brojem birača poput Sarajeva, Bihaća, Zenice, Travnika...", poručio je Nikšić.

U trci za Mašićevog nasljednica su zastupnik SDP-a u Skupštini KS Igor Stojanović i kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Prema informacijama s terena, obojici je u jednom trenutku obećana funkcija prvog čovjeka sarajevskog ogranka SDP-a tako da će na sutrašnjoj sjednici biti veoma zanimljivo vidjeti ko će biti izabran. Dio vrha partije je za Štetu, a drugi dio za Stojanovića.

Treći bitan faktor su i razgovori za direktorske pozicije u Kantonu Sarajevo, a koje u ime SDP-a vode Adnan Šteta i Adnan Korić.

Nakon nastavka loših izbornih rezultata prema svemu sudeći u ovoj partiji bi moglo doći i do unutrašnjih turbulencija, što bi moglo isplivati u javnost, a sve zbog kadrova i raspodjele fotelja, što bi u skorijoj budućnosti moglo rezultirati i dovođenjem u pitanje autoriteta i pozicije Nermina Nikšića na čelu partije, kojem mnogi već odavno zamjeraju zbog načina na koji vodi SDP.