Postignut dogovor
5

Zenički doktori medicine i stomatologije sutra potpisuju kolektivni ugovor i prekidaju štrajk

Piše: E. M.
Predstavnici Vlade ZDK i Sindikata ljekara postigli dogovor (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predstavnici Vlade ZDK i Sindikata ljekara postigli dogovor (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Predstavnici Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK sutra će potpisati kolektivni granski ugovor, nakon čega će prekinuti štrajk koji traje od 6. novembra.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Upravnog odbora Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona Haris Husremović koji je dodao da su nakon potpisanog još jednog Sporazuma o kolektivnom ugovoru s Vladom ZDK odbili prekinuti štrajk i ostati u njemu sve dok ne bude potpisan kolektivni ugovor.

"Poučeni ranijim iskustvima odbili smo nakon potpisivanja Sporazuma o kolektivnom ugovoru prekinuti štrajk i ostat ćemo u štrajku sve dok ne bude potpisan kolektivni ugovor. Mi smo pozvani sutra u 9:30 sati na potpisivanje, nakon čega ćemo prekinuti štrajk", kazao je Husremović.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević je nakon potpisivanja Sporazuma o kolektivnom ugovoru izjavio kako će danas na Vladi uslijediti potvrda usaglašenog teksta sporazuma.

"Za razliku od osnovnog kolektivnog ugovora, gdje su koeficijenti u okviru raspona od 1 do 4,4 fiksirali naše koeficinete, plaća doktora medicine bila je 1.200 KM, a od januara će biti 1.470 KM, dok bi od jula trebala biti 1.660 KM. Slični su koeficijenti i u drugim kantonima gdje je usaglašen kolektivni ugovor, ali način primjene je drugačiji", kazao je Galijašević.

Dodao je da Vlada ZDK neće osjetiti teret povećanja plaća novim kolektivnim ugovorom koje će na godišnjem nivou iznositi 5,2 miliona KM jer će se plaće doktora osigurati finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.

Ukoliko sutra dođe do potpisa kolektivnog ugovora, Zeničko-dobojski kanton će biti treći koji je nakon Kantona Sarajevo i Srednjobosanskog kantona ispunio zahtjeve doktora medicine i stomatologije.