A kada padne snijeg...
303

Zenički apsurdi: Jednu kolovoznu traku čistit će gradska služba, a drugu traku kantonalna

E. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda i nelogičnosti pokazuje i posljednji primjer iz Zenice gdje će jednu traku Glavne gradske magistrale čistiti služba koju odabere grad, a drugu traku služba koju izabere Zeničko-dobojski kanton, jer se radi o regionalnoj cesti.

Održavanje zimskih puteva u Zenici koštat će blizu 280.000 KM, ali samo onih puteva koji se nalaze u nadležnosti grada, dok vlasti Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nisu odredile koje firme će čistiti regionalne ceste koje im pripadaju, kao što je Glavna gradska magistrala koja je dijelom i regionalna cesta.

No, krenimo od gradskih cesta. Kako je odlučeno Programom rada zimske službe za sezonu 2019/2020., ALBA Zenica će vršiti čišćenje i održavanje blizu 120 kilometara gradskih ulica s pješačkim površinama raspoređenim u četiri prioriteta, a lokalni i nekategorisani putevi podijeljeni su na osam grupa.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

A onda dolazimo do raspodjele nadležnosti. Među zvaničnim dokumentima koji su objavljeni na stranici Grada Zenica navode se napomene da će jednu traku u ulici Zmaja od Bosne, gdje počinje Glavna gradska magistrala, do Sarajevske ulice i raskrsnice za Prašnice, održavati Kantonalna direkcija za ceste ZDK, jer se radi o ulicama u sastavu regionalnih cesta ZDK, a drugu Grad Zenica.

Sudeći prema ovome, izvođač kojeg odredi Grad Zenica čistit će jednu traku, a izvođač Zeničko-dobojskog kantona drugu traku. Međutim, još uvijek nije poznato ko će čistiti sporiju, a ko preticajnu traku na Glavnoj gradskoj magistrali.

Apsurdima nije kraj ni tu, već se nastavljaju duž Travničke ceste koja spada pod regionalne puteve te duž ulice Fakultetska - ZAVNOBIH - Tetovska gdje će Grad Zenica čistiti trotoare, kao i u Travničkoj cesti, ali ne i dio koji spada pod nadležnost Kantonalne direkcije za ceste.

Postavlja se pitanje šta će biti sa snijegom koji s ceste završi na trotoarima, ali i šta će biti sa snijegom koji s trotoara završi na cesti i u konačnici ko će uspjeti uraditi svoj posao do kraja?

Facebook