Dan Grada
24

Zenica će prvi put od 1996. proslaviti rođendan bez dodjele javnih priznanja

Piše: E. M.
Goran Bulajić (Foto: N. G./Klix.ba)
Goran Bulajić (Foto: N. G./Klix.ba)
Prvi put nakon 1996. godine Grad Zenica svoj rođendan 20. marta će proslaviti bez dodjele javnih priznanja, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Goran Bulajić.

Prema prijedlogu o dodjeli javnih priznanja Grada Zenice Grb Zenice trebao je biti dodijeljen gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću, a Nagrade Zenice trebali su dobiti: Maja Hadžiselimović, Ivan Petrović i Udruženje "Bosnia-folk".

Međutim, predsjednica Ocjenjivačkog suda bez obrazloženja je povukla ovu tačku s prve sjednice Gradskog vijeća kada se trebalo razmatrati o ovom prijedlogu. Nekoliko dana poslije na prijedlog 11 vijećnika Bulajić je sazvao hitnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda gdje se trebalo raspravljati o prijedlogu i to nakon što je predsjednica Ocjenjivačkog suda dala ostavku na ovu poziciju.

Zbog nedostatka kvoruma, nedolaska vijećnika Stranke demokratske akcije i opravdanog nedolaska još nekoliko vijećnika, hitna sjednica nije održana. Samo dva dana prije Dana Zenice uopće ne postoji ni volja o ponovnom razmatranju prijedloga o dodjeli najvećih priznanja Zenice.

"Svečana sjednica, odnosno, akademija bit će održana bez dodjele javnih priznanja tog dana. Pokušali smo na hitnoj sjednici raspravljati o ovoj odluci, ali nismo imali kvoruma. S obzirom na to da je ovaj prijedlog dospio i u medije, uvidjeli smo i da su mišljenja stanovništva u Zenici podijeljena glede ovih priznanja", kazao je Bulajić za Klix.ba te dodao:

"Prvi put nakon 23 godine neće biti dodijele priznanja i ovo je sramota svih nas vijećnika, kako god to neko shvatio Morali smo pronaći i vrijeme i volju da raspravljamo, pa iako ne usvojili prijedlog. Priznanja su s vremenom kroz rasprave prerasla u politikanstvo. Stid me je što nismo pronašli način da se ovo završi pa bilo kako."

Bulajić je na kraju još dodao da nisu mogli, uprkos volji na hitnoj sjednici, bez kvoruma raspravljati o prijedlogu za javna priznanja te da je ovo velika sramota za Zenicu i pokazatelj kako u budućnosti ne treba raditi.