Jedan manje od Dodika
39

Željko Komšić napokon objavio imena svojih 10 savjetnika i šefa kabineta

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić napokon je odlučio podijeliti s javnosti imena i prezimena osoba koje bh. građani plaćaju da ga savjetuju. U njegovom kabinetu zaposleno je 10 savjetnika i jedan šef kabineta.
Prema informacijama sa zvanične web stranice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na čelu Komšićevog kabineta nalazi se Amir Ibrović koji se i u ranijem mandatu Komšića u Predsjedništvu BiH nalazio na ovoj poziciji.

Ibrović je u julu 2018. godine predložen za člana Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH (KOMVP) u skladu s dogovorom predsjednika FBiH Marinka Čavare (HDZ BiH) i potpredsjednika FBiH Milana Dunovića (DF) te Melike Mahmutbegović (SDA). Njegov izbor u Komisiju za vrijednosne papire FBiH još uvijek nije sproveden u Parlamentu FBiH, a za očekivati je da će ovaj "problem" biti riješen nakon definisanja parlamentarne većine u kojoj će participirati i SDA i HDZ i DF.

Na mjestu Komšićevog savjetnika nalazi se i funkcioner SDP-a Zoran Mikulić. Riječ je o bivšem ministru pravde FBiH u vladi Nermina Nikšića, kojeg je SDP nedavno smijenio s pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kao savjetnica u Komšićevom kabinetu zaposlena je i Sandra Filipović, dojučerašnja savjetnica za medije potpredsjednika FBiH Milana Dunovića. Još uvijek nije poznato u kojoj oblasti Filipović savjetuje Komšića s obzirom na to da je Komšić kao savjetnika za medije zaposlio Nihada Hebibovića.

Od ranijih savjetnika (mandat 2010.-2014.) Komšić je ponovo u svom kabinetu kao savjetnike zaposlio Željka Bakalara i Vanju Filipovića. Bakalar je nakon odlaska Komšića iz Predsjedništva BiH 2014. godine postavljen za voditelja Odjela za ljudske resurse Predsjedništva BiH i na ovoj poziciji se zadržao kompletan mandat Dragana Čovića u Predsjedništvu BiH.

Vanja Filipović, isto kao i Bakalar, savjetovao je Komšića u periodu od 2010. do 2014. godine. Nakon izbora 2014. godine DF je ušao u koaliciju sa SDA, Savezom za promjenu i HDZ-om te je dobio Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Filipović je nekoliko mjeseci obnašao dužnost šefa kabineta ministra prometa i komunikacija BiH Slavka Matanovića koji je samo nekoliko mjeseci nakon imenovanja smijenjen s pozicije državnog ministra.

Matanovićevo ministrovanje ostat će upamćeno po tome da je za samo osam mjeseci mandata, koliko je obnašao dužnost, potrošio 42.586,95 KM na službena putovanja. Nakon razrješenja bivši ministar je iskoristio pravo produženog radnopravnog statusa, tzv. ''bijeli hljeb'' po osnovu kojeg mu je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH isplatilo 52.400,27 KM. Komšić je nakon izbora za člana Predsjedništva BiH imenovao Matanovića za novog ambasadora BiH u Italiji (Rim).

Na poziciji Komšićevog savjetnika, dakle u državnoj instituciji koja je zadužena za vanjsku politiku BiH, nalazi se funkcioner SDP-a i specijalista interne medicine Rusmir Mesihović. Predsjedništvo BiH je prema Ustavu BiH zaduženo za vođenje državne vanjske politike, zbog čega ostaje nejasno kakve veze imaju interna medicina, gastroenterohepatologija (liječenje i prevencija bolesti crijeva, jetre, žučne kese i pankreasa) i medicinski menadžment s vanjskom politikom i međunarodnim odnosima.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte (DF) u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i NATO-u Branimir Jukić trenutno savjetuje Komšića u Predsjedništvu BiH. Pored Jukića, Komšić je u svom kabinetu zaposlio i Slavena Kovačevića, političkog analitičara i stručnjaka za geopolitiku i euroatlantske integracije. Prema podacima s web stranice Predsjedništva BiH kao savjetnik je zaposlen i Ferid Mušić o kojem je samo poznato da je član Glavnog odbora DF-a.

Na poziciji savjetnika u Komšićevom kabinetu nalazi se i predsjednik Liberalno-demokratske partije iz susjedne Srbije Čedomir Jovanović. Kako je ranije saopćeno iz Predsjedništva BiH, po izričitoj želji Jovanovića, on će ovaj posao obavljati pro bono, odnosno bez naknade.

Komšić je ranije imenovao dvojicu svojih savjetnika za ambasadore i to Vanju Filipovića za ambasadora BiH u Londonu i Branimira Jukića za ambasadora BiH u Crnoj Gori. Oni još uvijek nisu preuzeli dužnosti, a do okončanja procedure nalazit će se na poziciji savjetnika.

U kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zaposleno je 11 savjetnika (plus šef kabineta) dok je u kabinetu člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića angažovano pet savjetnika (plus jedan šef kabineta). U tri kabineta članova Predsjedništva BiH zaposleno je čak 26 savjetnika i tri šefa kabineta.