Trome procedure i žalbe
6

Zbog neefikasnog vođenja javnih nabavki elektronske knjižice za Tuzlake su i dalje san

A. K.
Građani Tuzlanskog kantona godinama čekaju na nove zdravstvene kartice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Građani Tuzlanskog kantona godinama čekaju na nove zdravstvene kartice (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Javne nabavke u našoj zemlji često obiluju nepravilnostima, zloupotrebama i sumnjivim narudžbama, ali se dešava i da komplikuju realizaciju značajnih projekata za građane, poput onih u Tuzlanskom kantonu, koji su do danas ostali samo ideja.

O informatizaciji zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu priča se već šest godina, ali ovaj projekt nikad nije u potpunosti zaživio. Do danas su tri zdravstvene ustanove izvršile interne digitalizacije, ali nisu povezane u jedinstveni sistem.

Razlog je u neefikasnom vođenju postupka javnih nabavki, odnosno tromoj proceduri i kontinuiranom ulaganju žalbi na izbor ponuđača, a građani su ostali zakinuti i za elektronske zdravstvene knjižice i recepte.

Pokretanje inicijative, priprema dokumentacije i izrada projekta informatizacije zdravstvenog sistema u Tuzlanskom kantonu dogodila se u vrijeme mandata kantonalnog ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića, koji za Klix.ba kaže da su sve spomenute procedure obavljene nesmetano, a problemi su nastali nakon objave javnog poziva za izbor ponuđača.

"Nažalost, taj javni poziv je nekoliko puta ponavljan, odnosno obaran, jer su pojedine firme, koje u tom momentu nisu bile ni kvalifikovane, ulagale svoje žalbe koje su upućivane Uredu za žalbe u Sarajevu. Te odluke su se čekale i po šest mjeseci, da bi se nakon toga morali ponavljati postupci. U svemu tome izgubljeno je dragocjeno vrijeme, a projekti do danas nisu zaživjeli", kaže nam Hadžiefendić.

Bahrudin Hadžiefendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bahrudin Hadžiefendić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Proces žalbi smatra najvećim manama Zakona o javnim nabavkama, za koji ističe da mora proći kroz hitne izmjene, posebno u dijelu koji se odnosi na oblast zdravstva.

"Mora se raditi na omogućavanju olakšica kada je riječ o nabavci informatičke opreme u zdravstvu, ali i drugih potrošnih pomagala i materijala koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje zdravstvenih ustanova", smatra Hadžiefendić.

Zbog sistema javnih nabavki tuzlanskim policajcima do danas nije olakšan rad nabavljanjem stacionarnih radara. Naime, 2016. godine postojala je ideja da se nabavi osam stacionarnih radara, novac je bio osiguran, ali sve su spriječile javne nabavke.

"Mi smo tada u budžetu izdvojili dva miliona KM za nabavku osam stacionarnih radara, odnosno 16 kutija, ali zbog dva ponuđača i sporog rješavanja žalbi u Uredu za žalbe, nismo uspjeli u toj godini utrošiti novac. Nakon toga se vlada nije opredijelila za izdvajanje tog novca za istu namjenu te smo se odlučili za nabavku pokretnih radara, čime smo na neki način izvršili kompenzaciju", kazao je za Klix.ba tadašnji ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

Husein Topčagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Husein Topčagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Neefikasnost javnih nabavki te djelovanje Ureda za žalbe u ovom slučaju su također pokazali svoj negativan utjecaj i na povećanju stanja sigurnosti u saobraćaju, s obzirom na to da bi nabavka stacionarnih radara bila od iznimne važnosti, ako se uzme u obzir da takav uređaj trenutno postoji samo u Tuzli i to na raskrsnici na dijelu južne magistrale, gdje je u odnosu na ranije periode potvrđeno drastično smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

S druge strane, postupci javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu nalazili su se i pod lupama istražitelja, a trenutno je jedan takav u fokusu rada Kantonalnog tužilaštva i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Riječ je o nabavci zaštitne medicinske opreme u vrijeme pandemije koronavirusa, koja je obavljena u martu prošle godine. Uprava civilne zaštite TK sklopila je šest ugovora s dobavljačima, koje trenutno provjeravaju nadležni službenici, a uskoro se očekuje donošenje tužilačke odluke.

Facebook