Pandemija probila rokove
86

Završetak radova na islamskom centru u Zenici u narednih nekoliko mjeseci

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Gradnja Islamskog centra u Zenici trebala je biti završena s posljednjim danom 2021. godine ali zbog pandemije koronavirusa i problema s nabavkom materijala na tržištu, ona je usporena te bi svi radovi trebali biti završeni u naredna 3-4 mjeseca.

Muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević za Klix.ba je kazao da je gradnja islamskog centra u Zenici usporena isključivo zbog pandemije koronavirusa te pronalaskom adekvatnih tehničkih rješenja s obzirom na to da je došlo do promjene cijena na tržištu određenih materijala pa su se tražila alternativnija rješenja koja su u okviru finansija ove investicije.

"Mi smo planirali završiti projekt do kraja godine, ali zbog poskupljenja materijala na tržištu i iznalaženja drugih tehničkih rješenja u projektu, ali i pandemije koronavirusa, nismo uspjeli sve završiti do 31. decembra prošle godine. Ipak, raduje nas da smo pronašli alternativna rješenja, dosta ekonomična, a koja neće utjecati na izvedene radove. Kroz par mjeseci očekujemo završetak radova i otvorenje objekta", kazao je Dizdarević.

Radovi na izgradnji Islamskog centra u Zenici u neposrednoj blizini Sultan Ahmedove džamije ozvaničeni su krajem decembra 2020. godine, a sredstva od 5 miliona KM za završetak objekta osigurana su uz pomoć Kuvajta.

Islamski centar nakon 13 godina pretvara se iz ideje u djelo, a čitav projekt zaustavljen je tokom ekonomske recesije, kada su se iz projekta finansiranja povukli tadašnji investitori.

Na oko 4.000 kvadratnih metara bit će smještena administracija Islamske zajednice, multidisciplinarne učionice, kabineti za strane jezike, biblioteka te brojni drugi sadržaji.